Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki incidenti

Crna Gora: Sukob policije i protivnika Parade ponosa

Gay prode Podgorica (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
20.10.2013.
u 13:08

Organizacija prve Parade ponosa u Podgorici u glavnom gradu Crne Gore donijela je pravo opsadno stanje

Organizacija prve Parade ponosa u Podgorici u glavnom gradu Crne Gore donijela je pravo opsadno stanje. Parada, koja je okupila stotnjak sudionika i održavala se pod sloganom "Montenegro prajd", završena je nešto prije 12 sati uz incidente na više mjesta u gradu i intervencije policije. Prema pisanju crnogorskih medija policija se sukobila sa oko 150 protivnika Parade koji su pokušali ući u dio grada u kojem se ona održavala.Uhićeno je 60 osoba, od čega je 20 maloljetnika, a sudionike Povorke evakuirala je policija u maricama.

Policija je prosvjednike rastjerivala uz pomoć pendreka i suzavca dok su oni odgovorili kamenicama i petardama.

Širi centar Podgorice uoči i u vrijeme Parade bio je pod potpunom policijskom blokadom. Navodi se da je prvu crnogorsku paradu ponosa osiguravalo oko 2000 policajaca među kojima su bili u pripadnici specijalnih postrojbi. Oni su s ciljem osiguravanja rute kretanja sudionika parade istu osigurali sa nekoliko „prstenova“ dok je centar grada nadlijetao i policijski helikopter. Među sudionicima Parade bili su i organizatori beogradske i splitske Parade ponosa. Mediji prenose kako je tijekom dopodneva privedeno više osoba sa molotovljevim koktelima koji su se nalazili kod Autobusne stanice. Protivnici održavanja parade su proteklih dana kupovali i crne kape od kojih se lako mogu napraviti fantomke.

Te informacije su policiji potvrdili prodavači po tržnicama navodeći da je prodano oko 250 komada takvih kapa. Govorilo se i o ručno pravljenim praćkama kojima se planiralo gađati sudionike parade, raznim metalnim oruđima, palicama, lancima… Zbog toga je policija pregledala sve krovove zgrade koje se nalaze u pravcu kretanja parade. U subotu, dan prije održavanja parade, jedan od istaknutijih članova LGBT zajedice je verbalno i fizički napadnut ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici. Isto tako zabilježeno je i niz prijetnji.

Unatoč svemu sudionici parade su prošetali kroz središte grada noseći transparente Progres je tolerancija, Svako ima svoje pravo, Gej je ok, Love is love... Razvijeni su i transparenti Ljubi pedera, Homofobija nije porodična vrijednost, Ja sam za transformaciju svijest", I mi smo za Budućnost kao i Svako svoga posla. Podsjećamo da je prva parada ponosa u Crnoj Gori održana 24. srpnja ove godine u Budvi kada su izbili žestoki nemiri i sukobi policije i protivnika parade što je dovelo do brojnih privođenja i ozljeda.

>>Crnogorac otvorio tvornicu u Kini: Kod nas nitko neće raditi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije