Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzni zakon

Crljenko: Izmjenom ZOR-a hrvatski će radnici postati roblje

radnici (1)
Luka Klun/PIXSELL
07.06.2010.
u 12:16

Crljenko proziva Vladu RH, Jadranku Kosor te ministre Kalmetu i Šukera za ''bezobzirne laži i licemjerstvo''.

- Tih će 450 tisuća potpisa pokazati kako su građani napokon shvatili da im je slomljeno radničko dostojanstvo, nakon paraliziranog gospodarstva i bahatosti vladajućih, da im je dosta prijevara i laži. Ne samo da će današnji radnik postati rob, to će postati i naša djeca! - upozorila je u Šibeniku Brankica Crljenko, saborska zastupnica SDP-a, te pozvala građane na referendum na kojemu će se onemogućiti izmjene Zakona o radu koje predlaže Vlada RH.

Crljenko proziva premijerku Jadranku Kosor te ministre Božidara Šukera i Ivana Šukera za ''bezobzirne laži i licemjerstvo'' i kaže kako se krunski dokaz nevjerodostojnosti i lažljivosti ove Vlade vidi u zloupotrebi sindikata koje su bezočno lagali u ljeto prije izbora 2007. godine kako bi pridobili glasove. Ako se izmijeni ZOR, mogu se očekivati štrajkovi, nemiri, trajni sukobi i socijalne napetosti i štete za društvo u cjelini, a poslodavci će moći davati otkaze bilo kome i bilo kada bez ikakve pravne sigurnosti za radnike, napominje Brankica Crljenko.

- Tražili smo izmjene Kaznenog zakona kako bi se kažnjavali poslodavci koji radnicima ne isplaćuju zarađene plaće. Kosor smatra da bogataši ne moraju isplaćivati plaće i da to nije kažnjivo djelo - kaže B. Crljenko i nabraja kako bi radnici ostali bez regresa za godišnji odmor, putnih troškova, božićnica i darova za djecu, jubilarnih nagrada, valjanih godišnjih odmora itd.

Pozvala je građane da se od 9. do 23. lipnja odazovu skupljanju potpisa za referendum, što organiziraju sindikati, a koji drži najvažnijim referendumom nakon onoga o neovisnosti Hrvatske.

 - Inače će ostati bez posla biti lakše nego ikada, a plaće će biti sve mizernije. Nema u Hrvatskoj obitelji u kojoj netko nije ostao bez posla. Najmanje što građani mogu učiniti jest potpisati za raspisivanje referenduma - smatra zastupnica Crljenko.

Komentara 25

PO
pop72
09:48 08.06.2010.

roblje pa zar već danas nismo roblje i to ono pravo, radite imate primanja od 1800 do 4 000 kuna, platite harače gradu i državi i što vam ostane za život od šake do lakta, a saborski zastupnik potroši nai na rođendan za 200 ljudi on ima plaću koju izdvajaju radnici a nemaju niti za kruh Hrvatska je zemlja roblja i robovlasnika-kriminalaca-lopova - neradnika

UK
Ugo Kajvez
14:04 07.06.2010.

07.06.2010. u 14:00h goran71 . A što ako većina hrvtaski građana želi socijalizam a ne kapitalizam ? (a niti ni komunizam) .......

PR
presvetli
12:46 07.06.2010.

Istina živa, kako nitko nije dizao glas dok se kod privatnika rintalo i rinta se. Kakvi putni troškovi, hočeš raditi izvoli dođi i radi, za svoj rad dobit češ plaču redovitu ali bez kojekakvih povlastica. Sad kad su na redu državne jasle sad je to problem jer plaču treba zaraditi a ne prosjediti uz zafrkanciju i beskonačne gablece i kavice. Kad je netko vidio radnicu iz tekstilne industrije da hoda sa cekerom za vrijeme radnog vremena po tržnici i traži grincajge , a sad, isto to pitanje za službenice samo malo okrenuto, kad netko nije vidio službenice za vrijeme radnog vremena na tržnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije