Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPTOL UZ SINDIKATE

Crkva poziva vjernike na prosvjed 1. svibnja na Trg bana Jelačića!

'SPECIJAL OBZOR  13.09.2012., Zagreb - Ivan Miklenic, glavni urednik Glasa koncila. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
24.04.2013.
u 06:26

U svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić otvoreno poziva sve građane i vjernike da javno izraze svoje nezadovoljstvo vladinom politikom i pridruže se najavljenom prosvjedu

Katolička crkva u Hrvatskoj podržava sindikate u prosvjedu 1. svibnja i poziva vjernike da izađu na Trg bana Jelačića i podrže sindikalne zahtjeve. Taj crkveni stav objavio je u svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, otvoreno pišući da "svi građani, a osobito vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti". Jer, kako veli mons. Miklenić, "za velike promjene potreban je i veliki demokratski pritisak".

– Iz tjeskobe za dobro Hrvatske i svih njezinih građana velike promjene već dugo očekuju hrvatski građani kao i neki sindikati, a također opozicijske stranke za koje nije jasno što im je važnije:osvajanje vlasti ili bolje služenje hrvatskim nacionalnim ciljevima i interesima. No, iluzorno i nerealno je očekivati velike promjene samo zbog stava dijela vrha vladajuće političke stranke, jer i ti političari vjerojatno gledaju najprije svoje interese, a stanje u Hrvatskoj samo im služi kao dobra batina u političkom ringu. Hrvatskoj i većini hrvatskih građana objektivno je jedino važno da Vlada, kojeg god političkog ili ideološkog predznaka bila, radi za dobro zemlje, rješava stvarne i umjetno stvorene probleme, stvara uvjete za veću proizvodnju, veću zaposlenost i ukupno bolji životni standard svih hrvatskih građana i slično. Nakon dosadašnjega iskustva sa svim vladama nakon 2000. godine, nameće se vrlo teško i vrlo važno pitanje: Umiju li, žele li ili smiju li vlade odgovoriti tim realnim i najnormalnijim zahtjevima i potrebama Hrvatske i njezinih građana – pita se Miklenić.

– U tom kontekstu ne iznenađuje, a štoviše zahtijeva i zaslužuje osobitu pozornost, za 1. svibnja najavljeni sindikalni prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu pod parolom "Mijenjajte smjer!". U naravi toga prosvjeda sindikati su naveli svoje konkretne zahtjeve koji glase: "Tražimo potpuno novu ekonomsku politiku i pravo na rad; očuvanje socijalne države; pravednost, jednakost i solidarnost." Ti zahtjevi kao i oni specificirani u prigodnom sindikalnom letku vrlo realno opisuju sadašnje stanje u Hrvatskoj i sadrže opravdanu kritiku i iznose ona očekivanja bez kojih neće biti moguće postići boljitak. Zato je važno da se građani upoznaju sa sindikalnom inicijativom i dao po savjesti na nju reagiraju. Naime, političari u Hrvatskoj pokazuju iznimno 'debelu kožu' i potpunu ravnodušnost kad ih se upozorava i kad se od njih nešto konkretno zahtijeva, kao da su uvjereni da glasna manjina, tko god je tvorio, ne može ugroziti ni njih, ni njihove interese. Svi građani, a osobito građani vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti. U svakom slučaju, svi građani, pa i vjernici, hitno se moraju osloboditi desetljećima nametanih strahovanja i postupati kao odgovorni i slobodni ljudi, strogo poštujući okvire demokratskog ponašanja. Za velike promjene potreban je i velik demokratski pritisak - piše Miklenić u svom najnovijem komentaru, koji će se na www.glas-koncila.hr moći u cijelosti pročitati već nakon podneva.

Biskupi za izbore apeliraju na "savjest vjernika"

Miklenić se u ovome svome komentaru poslužio gotovo identičnim rječnikom kojega koriste sami biskupi kada se vjernicima obraćaju npr. pred parlamentarne izbore i kada ih pozivaju da "glasuju po svojoj savjesti". Oni tada nikada ne apeliraju i ne agitiraju za pojedine stranke, već vjernicima stavljaju na njihovu osobnu savjest kome dati glas. To konkretno znači da savjest svakog vjernika (u ovom slučaju kršćanina, katolika) mora biti usklađena s naučavanjem njegove vjerske zajednice, tj. Crkve. Vjernik, prema tome, ne može "po svojoj savjesti" dati glas nekoj političkoj opciji koja je, primjerice, za pobačaj ili eutanaziju, ali i stranku koja neće poštivati osnovna ljudska, radnička i socijalna prava te nacionalne interese zemlje.

>>Sindikati prijete Vladi: Blokirat ćemo sve do ispunjenja zahtjeva!

>>Sindikalisti najavljuju velike prosvjede za Praznik rada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije