Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svećenici u sad-u

Kardinal Roger Mahony razriješen dužnosti jer je štitio pedofile

roger mahony,jose gomez
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.02.2013.
u 16:45

Čitati te dokumente je brutalno i bolno iskustvo. Ponašanje zlostavljača bilo je užasno, a oni koji su trebali spriječiti to nisu djelovali odlučno, kaže nabiskup Gomez

Potez bez premca u američkoj Katoličkoj crkvi napravio je José Gomez, nadbiskup Los Angelesa, koji je svome prethodniku kardinalu Rogeru Mahonyju zabranio sva javna zaduženja jer se loše držao tijekom skandala koji je izbio osamdesetih godina zbog toga što su svećenici navodno seksualno zlostavljali djecu. Kardinal Mahony vodio je losangelesku nadbiskupiju od 1985. do 2011. godine.

Sve na internetu

Gomez je objavio da je i biskup Santa Barbare, Thomas J. Curry, dao ostavku zbog istih razloga. Smjenjivanje u dvjema biskupijama uslijedilo je gotovo istodobno s objavljivanjem na internetskoj stranici biskupije desetina tisuća stranica dokumenata koji su do sada bili tajni, o načinu na koji je Crkva upravljala sudbinom 122 svećenika optužena za seksualno iskorištavanje djece.

- Sveta Stolica s pažnjom prati događaje u važnoj losangeleskoj nadbiskupiji i informirana je o svim koracima nadbiskupa Joséa Gomeza koji je svome prethodniku kardinalu Rogeru Mahonyju oduzeo sve ovlasti, od administrativnih do mogućnosti da predvodi javna slavlja - izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Nadbiskupija u Los Angelesu, najveća u SAD-u, objavila je, prema sudskom nalogu, više od 30.000 stranica dokumenata o svećenicima pedofilima i odgovornima u upravljanju cijelim slučajem. Objavljena su i imena.

Pokušaj zaštite

 -Čitati te dokumente je brutalno i bolno iskustvo -  istaknuo je Gomez i dodao kako je “opisano ponašanje u tim dokumentima užasno žalosno i zločesto. Ne postoji nikakva isprika, nikakvo objašnjenje za ono što se dogodilo toj djeci”.

U dokumentima se otkriva “užasno i vražje ponašanje” zlostavljača, a oni koji su trebali spriječiti takvo ponašanje nisu djelovali odlučno, objašnjava Gomez te dodaje kako je informirao kardinala Mahonyja, koji je u mirovini od 2011., da ga je udaljio sa svih javnih zaduženja.

Nadbiskupija Los Angelesa potpisala je 2007. sporazum o odšteti za više od 500 žrtava svećenika pedofila od 660 milijuna dolara, ali je uvijek nastojala da se ne objave imena odgovornih za zlostavljanje djece. Sada su dokumenti objavljeni i iz njih proizlazi da je kardinal Mahony zajedno s ostalim crkvenim čelnicima pokušao zaštititi svećenike pedofile. Zbog toga mu je sada oduzeto pravo javnih istupa. Mahony se nakon tog sporazuma o odšteti ispričao svima koji su “trpjeli zbog spolnoga zlostavljanja od strane svećenika, redovnika i laika moje nadbiskupije”.

>>Velečasni Kožina u Lipovici služi kaznu za fotografije gole djece

Komentara 1

SA
sabun
11:09 03.02.2013.

Zanimljivo je da su se svi ti slucajevi dogodili 60ih i 70ih godina kada je crkva dozvolila homoseksualcima redjenje.81 je to zabranjeno tako da od 81 pa do 2004 je zabiljezeno samo 3 slucaja pedofilije u americi.Isto tako je zanimljivo da su se zlostavljela vecinom muska djeca.Greska crkve je u tome sto odmah nije progovorila o tome nego se drzala one"STO SE DOGADJA U KUCI OSTAJE U KUCI".pa je sada to odjednom isplivalo zbog necijeg interesa. Zasto se ne uzme broj zlostavljenih u skolama? Koliko ja zman u hrvatskoj ima samo jedan slucaj pedofilije u crkvi i svecenik je u zatvoru,a svako malo neki profesor ili profesorica izadje na vidjelo kao zlostavljac jer je trazio seksualne usluge u zamjenu za ocjenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije