Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diktat EU

Crkva će u Italiji morati plaćati porez na nekretnine

Milodar
19.10.2010.
u 15:50

Udruge hotelijera žalile su se da hoteli u vlasništvu Katoličke crkve imaju konkurentnije cijene samo zato što su oslobođeni plaćanja poreza

Crkva će morati plaćati porez na nekretnine koje nisu namijenjene službi Bogu. To se odnosi na bolnice, škole, zalogajnice, hotele itd. Europska unija pokrenula je istragu o zakonu kojim se Crkvu oslobodilo od plaćanja poreza na neke nekretnine jer se takva povlastica izjednačava s državnom pomoći hotelima, školama itd. u crkvenom vlasništvu. Time se stvara nelojalna konkurencija, odnosno jedni plaćaju porez, a drugi su ga oslobođeni.

Udruge hotelijera su se, na primjer, žalile da hoteli u vlasništvu Katoličke crkve mogu ponuditi konkurentnije cijene samo zato što ne plaćaju poreze. Talijanska država godišnje gubi dvije milijarde eura zbog toga što je Crkva oslobođena poreza na nekretnine. A zakon o izuzimanju Crkve od plaćanja poreza na nekretnine  donijela je vlada desnog centra Silvija Berlusconija 2005., dakle nekoliko mjeseci prije izbora.

ICI, porez na stanove, donesen je početkom devedesetih godina, a 1992. se od plaćanja poreza izuzimaju zgrade u vlasništvu Svete Stolice. Vrhovni je sud 2004. presudio da se od plaćanja poreza na nekretnine mogu isključiti samo one zgrade u kojima se ne odvija neka trgovinska aktivnost. Godinu dana poslije Berlusconijeva vlada iz poreznih obveza izuzima sve crkvene nekretnine. Tako Vatikan ne plaća poreze na zgrade u kojima su hoteli, bolnice, turističke djelatnosti, trgovine itd. odnosno za oko 100.000 zgrada u Italiji. Gubitak za državu je, kada se sve zbroji, oko dvije milijarde eura godišnje.

Pošto je Europska komisija pokrenula istragu, pa i moguće kažnjavanje Italije zbog kršenja pravila po kojem država ne smije pogodovati trgovinskim, ugostiteljskim i drugim tvrtkama, sada bi talijanska vlada mogla od 2014. uvesti plaćanje poreza na crkvene nekretnine.

Europska unija nikada Italiji nije predbacivala što je od plaćanja poreza izuzela crkvene zgrade. Na njih se, dakako, neće ni ubuduće plaćati porez. Neće se plaćati porez ni na zgrade koje se po konkordatu između Italije i Svete Stolice smatraju ekstrateritorijalnima, kao što je papinska palača u Castelgandolfu pokraj Rima, ili zgrada Lateranskog sveučilišta. Neće se plaćati porezi na crkve, kloštre itd., ali ni na župe i zgrade koje služe za davanje socijalnih usluga kao što su zalogajnice za siromašne. Tom najavom o ukidanja izuzeća od plaćanja poreza na zgrade u crkvenom vlasništvu Italija se nada da će izbjeći europsku kaznu. Ona sigurno ne bi pogodila samo državnu riznicu, koja  bi morala platiti kaznu, nego i Crkvu, koja bi morala platiti porez za sve godine u kojima je bila povlaštena.

Komentara 17

TN
tamo-neka
17:04 19.10.2010.

@selomoje ...a ja maštam da se vratimo na naše peruna, svaroga, vesnu, svantevida i ostale i pokažemo srednji prst nametnutom okupatoru koji nam 2000 godina sere kako treba da trpimo, patimo, gladujemo i još pjevamo jer će nam bit bolje!?...doduše tek kad krepamo..

SE
selomoje
16:53 19.10.2010.

Stalno razmisljam o ideji,da se vjerski objekti pretvore u djecije vrtice,skladista,manje tvornice...ubijeđen sam da bi vise djece bilo sretnnije.....vise pravde..manje ratova....manje pederluka.....manje mrznje...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:22 30.10.2010.

replika na post VisAVis2 vidiš ti kažeš dao si dragovoljno i ja to poštujem ,ali šta je samnom ? meni su oteli da bi dali crkvi. nitko me nije pitao jesam li vjernik i imam li kakve veze sa crkvom, samo uzmu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije