Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskupi u akciji

Crkva bi za oduzetu imovinu udjele u državnim tvrtkama

\'24.01.2011., Zagreb - U sklopu zupnog ureda crkve Blagovijesti Navjestenja gospodinova u Listopadskoj ulici u zagrebackom naselju Vrbani, nalazi se poslovnica Croatia te Allianz osiguranja. Photo: D
Davor Puklavec/PIXSELL
25.01.2011.
u 07:45

Vodeći hrvatski sindikati navodno bi podržali taj potez, no dio crkvenih krugova protivi se takvim idejama

Crkva će za oduzetu imovinu tražiti udjele u državnim tvrtkama. Ta se informacija već dulje vrijeme može čuti u visokim crkvenim krugovima, a posljednjih je dana intenzivirana kada se u javnosti počelo govoriti o novom valu rasprodaje državne imovine kako bi se zemlja izvukla iz dugova.

Višestruka korist

Dio crkvenih krugova, naime, misli da bi se upravo model državne odštete za imovinu oduzetu Crkvi u socijalizmu trebao realizirati prepuštanjem dioničkih udjela Crkvi u strateškim državnim poduzećima. Crkva tu vidi višestruku korist: namirenje duga koji država očito nikada neće moći namiriti u naravi, sigurnost koju Crkva pruža kao vlasnik i čuvar nacionalnih interesa (Crkva to, naime, nikada ne bi prodala strancima), financijsku stabilnost i transparentnost u crkvenom poslovanju, ali i želju za razvojem hrvatskih poduzeća.

No, ono što je najsenzacionalnije u cijeloj priči doznali smo iz sindikalnih izvora: vodeći hrvatski sindikati podržali bi takav potez! Potvrdio nam je to čelnik jednog od vodećih hrvatskih sindikata, no zbog tajnosti cijele operacije nitko, kako iz Crkve, tako ni iz sindikata, ne želi ideje iznositi u javnosti.

Za koje bi tvrtke Crkva mogla biti zainteresirana?

Na prvome su mjestu Croatia Osiguranje, Hrvatska poštanska banka, ali i Hrvatske šume, HEP, Hrvatske vode... Sve što je od nacionalnog interesa i u vlasništvu države, a potencijalna su meta rasprodaje.

U Crkvi, valja znati, takvim idejama postoje veliki otpori. Biskupi su, primjerice, prije sedam godina odbili paket od 25 posto plus jednu dionicu u Croatia osiguranju, što im se nudilo upravo kao naknada štete za oduzetu imovinu. Protivnici crkvenog bavljenja biznisom u tome su trenutku imali više glasova, no tada su prilike bile posve drukčije. U Crkvi procjenjuju da bi daljnja rasprodaja nacionalne imovine mogla imati pogubne posljedice za zemlju i pretpostavlja se da bi se sada Crkva mogla odlučiti i iskoračiti u poslovne vode.

Timovi civilnih stručnjaka

Dakako, dođe li do konkretnih prijedloga i razgovora, Crkva bi formirala timove eksperata iz građanskih redova, tj. ne bi biskupi vodili poslove. A da ima ljudi koji su se spremni Crkvi staviti na raspolaganje, govore i informacije o nekim uglednim menadžerima koji su se nudili Kaptolu kada se prije nekoliko godina javila mogućnost ulaska Crkve u Croatia osiguranje.

Komentara 251

MA
margot
07:47 25.01.2011.

Hehe vrlo produhovljeno.

MO
moshmislit
08:34 25.01.2011.

Hrvati su debili, nema drugog objašnjenja

OB
-obrisani-
15:43 25.01.2011.

Propaganda smaka svijeta (godine gospodnje 1000te) - Jedan je on najradikalnijih ckvenih propagandi u koje je neuki puk i povjerovalo. No to nerado pripisujem činjenci da su u to vrijeme prevladavali nepismeni i neuki iz razloga što danas oni˝ne prevladavaju˝ali i dalje se vjeruje u mitove bogočovjeka Isusa Krista. Paniku koja je obuzimala kršćanski svijet zbog nadolazećeg sudnjeg dana Crkva nije ni malo smirivala. Ona je čak bila spremna da pomogne uplašenim vjernima koji su se željeli otarasiti svojih zemaljskih dobara prije Sudnjeg Dana kako bi si olakšali dušu. Pa i Krist je rekao da ce bogati teško ući u Božje Kraljevstvo i da ce “deva lakše proći kroz iglenu usicu, negoli bogataš u Nebo”. Mnogi kršćani koji su do tada ignorirali i odbacivali ovo Kristovo učenje o zemaljskom blagu, sada su to najozbiljnije shvačali i svoja dobra dostavljali Crkvi. Tako su dali Crkvi sav novac, kuće, imanja i druge vrijednosti. Mnogi su postali totalni siromasi i beskucnici. No stekli su veliku zaslugu u ocima Velikog Suca. No kad se na noć zadnjeg dana mjeseca prosinca 999. godine ništa nije dogodilo, umjesto da narod shvati da su temeljito prevozani, oni su povjerovali da je Gospod Bog odgodio Veliki Obračun kao odgovor na njihove molitve. Kada su pohrlili su u crkvene centre da bi svoje dobili natrag svugdje im je rečeno da to nije više njihovo! I tako se dogodilo najspektakularnije odricanje i poklanjanje u povijesti ! Posto Crkva nije vratila vlasnicima ono sto je primila, usla je u novo tisucljece bogatija nego ikada. Rezultat je bio taj, da su samostani, opatije i biskupije bile krcate svim mogucim dobrima, a njihovi stanari sve ugojeniji i pokvareniji. Kroz pohlepu svećenika, zlouporabom religije iskorištavanjem praznovjerja masa i zastrašivanjem uz prijetnje svakovrsnim kaznama Crkvena obećanja o raju i izbjegavanju “paklenog ognja” bila su tako lukavo sročena, da su vrlo uspješno izvlačila i cijedila od vjernih i njihova dobra i njihov novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije