Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

"Berlusconi samo mijenja zakone u svoju korist"

Economist o Berlusconiju
10.06.2011.
u 09:36

Britanski tjednik The Economist ponovno napada Silvija Berlusconija i politiku njegove vlade

RIM – Silvio Berlusconi zeznuo je Italiju. Pod naslovom “Čovjek koji je zaje...jednu cijelu državu” (The man who screwed an entire country) na prvoj stranici, britanski tjednik The Economist ponovno napada Silvija Berlusconija i politiku njegove vlade. Prije osam godina taj je tjednik napisao, također na prvoj stranici, kako Berlusconi nije sposoban voditi Italiju (unfit to lead Italy), a prije pet godina je svoju prvu stranicu naslovio kako je došlo vrijeme da dobije otkaz. U najnovijem broju The Economist posvećuje 16 stranica analizi (autor John Prideaux) stanja u Italiji, koja ima nulti rast, u kojoj nisu provedene reforme, a sve što toj državi treba da se izvuče iz teške situacije je “promjena vlade”.

Bez obzira na osobne uspjehe, Berlusconi je, po mišljenju londonskog tjednika, užasan kao nacionalni čelnik. Spočitava mu se saga o bunga bunga (kako on sam naziva zabave s mladim djevojkama u svojoj vili), optužbe o korupciji i poreznoj prijevari te potpuna nezainteresiranost za društveno-ekonomsko stanje zemlje. Berlusconi mijenja zakone u svoju korist, zanima ga samo kako sebe zaštititi od sudskih istraga i optužbi te ne donosi nikakve mjere za ekonomski razvitak.

Rezultat takvu ponašanju je teško stanje talijanskog gospodarstva. Talijanska bolest nije akutna, postala kronična i odnosi vitalnost cijelome društvu.

Jedino zahvaljujući strogim mjerama štednje ministra financija Giulija Tremontija, Italija je izbjegla špekulacije na tržištima i sudbinu Grčke ili Portugala, ali ne znači da će tako moći ići unedogled. Državni dug iznosi 120% BND-a, što Italiju čini još slabijom, a i za to list optužuje Berlusconija. U Italiji je problem produktivnost, potrebne su reforme, a s Berlusconijem je protraćeno predugo vremena, jer se on brinuo samo o svojim sudskim procesima. Italija je imala najniži postotak rasta među industrijski razvijenim zemljama. BND je u posljednjih 10 godina rastao u prosjeku samo 0,25% godišnje, a što je bolje od Haitija i Zimbabvea, piše Economist.

Italija je ipak civilizirana i bogata zemlja, pa bi Berlusconijev nasljednik na čelu vlade mogao postići velike uspjehe s malo truda. Trebao bi donijeti novi zakon o radu, jer sadašnji favorizira starije osobe. Italija je, uz ostalo, pogođena “institucionalnom gerijatrokracijom” koja onemogućuje mladima stvaranje karijere. Mladi talentirani Talijani u drugim državama nalaze posao i karijeru. Economist ipak drži da je vjetar, nakon nedavnih administrativnih izbora, počeo mijenjati smjer, ali se ne upušta u prognoziranja datuma Berlusconijeva pada.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
10:29 10.06.2011.

Ovo vam je najbolji primjer kako jedna velika država kao Italija,može propadati zbog nepotizma.Mene čudi da Talijani tako dugo trpe tog tipa, koji je oličenje nemorala,korupcije i prostitucije kako u privatnom,tako i u javno političkom životu. Odvratni ljigavac.

MO
mozel
10:35 10.06.2011.

TIPICAN RAD PO EU

OB
-obrisani-
10:42 10.06.2011.

10.06.2011. u 10:29h pLotomir je napisao/la: Ovo vam je najbolji primjer kako jedna velika država kao Italija,može propadati zbog nepotizma.Mene čudi da Talijani tako dugo trpe tog tipa, koji je oličenje nemorala,korupcije i prostitucije kako u privatnom,tako i u javno političkom životu. Odvratni ljigavac. --------------------------- ploto pa ti si neki čistunac do bola Kao prvo sve dobre stvari u životu su ili štetne za zdravlje ili nemoralne, nadam se da si probao i jedno i drugo? A kao drugo puti “pucice“ da rade, to su vrijedne trudbenice koje imaju “tihi obrt“ na vlastitim sredstvima za proizvodnju i nikoga ništa ne traže. :)) Pusti ljude da se zabavljaju, gadno je ako se zabavljaju za naš novac a što i kako troše svoj je njihovo pravo, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije