Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop obespravljivanju Hrvata

Čović i Puljić: Nužan preustroj BiH

Dragan Čović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.02.2017.
u 07:20

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić: Položaj Hrvata iznimno je loš

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenili su tijekom jučerašnjeg susreta da je položaj Hrvata katolika u toj zemlji iznimno loš te su pozvali na zajedništvo Hrvata u BiH i na preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost.

Promjena izbornog zakona

Nedovoljna razina ustavne, pravne i političke sigurnosti produbljuje neravnopravnost i na svim drugim poljima, poglavito u pogledu uključenosti i pristupa vitalnim društvenim procesima. Sve to upućuje na rastuću potrebu jačanja zajedništva među Hrvatima, kao i suradnje među svim vjerskim, društvenim, političkim i intelektualnim sastavnicama.

Posebno je naglašena pozitivna uloga Hrvatskog narodnog sabora kao institucije koja sve više dobiva na značaju u ukupnom društveno-političkom životu BiH i koja predstavlja sveobuhvatan i vjerodostojan izraz potreba i interesa hrvatskog naroda u BiH. Ohrabruje proces političkog profiliranja HNS-a kao institucije koja artikulira i štiti nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH, koji, temeljem ustavne odredbe o konstitutivnosti, polaže neotuđivo pravo na vlastiti subjektivitet, suverenost, sudjelovanje i ravnopravno odlučivanje.

Sa žaljenjem je zaključeno da BiH ni gotovo 22 godine nakon rata nije u stanju podjednako zaštititi sve konstitutivne narode, rečeno je. Stoga su BiH nužne promjene.

Narod koji nema adekvatne zaštitne mehanizme na raspolaganju ni mogućnost njegovanja vlastitih društvenih, političkih, kulturnih pa i religijskih posebnosti, ostavljen je na milost i nemilost zlonamjernicima koji se rukovode zakonitostima političke sile i moći, a oni su po svojoj naravi krajnje nepravedni i protivni općim moralnim i ljudskim vrijednostima, naglašeno je.

Država koja počiva na nepravdi, čiji zakoni i institucije guše i sankcioniraju dobronamjerne kapacitete jednog od konstitutivnih naroda, tendenciozno ga isključujući iz procesa odlučivanja i gurajući ga na marginu, u opreci je s europskim i demokratskim standardima. Stoga su bez odgađanja nužne institucionalno-zakonske korekcije koje će isključiti mogućnost da netko drugi odlučuje uime Hrvata.

To znači da se zakonski moraju onemogućiti manipulacije u procesu izbora političkih predstavnika Hrvata, a potom i u procesu formiranja vlasti na svim razinama.
Plaćaju privid stabilnosti

U BiH je godinama na djelu privid stabilnosti političkog sustava koji se održava na račun političke, a potom i svake druge obespravljenosti Hrvata, što je u godinama nakon rata sve više dobivalo na intenzitetu, zaključili su politički čelnih Hrvata u BiH Dragan Čović i kardinal Vinko Puljić.

Komentara 11

Avatar cera
cera
07:33 04.02.2017.

Hahahaha sad skonto hahahaha!

UJ
ujko123
07:39 04.02.2017.

samo pricas....pocni nes radit tupane....

RI
rikavac
16:31 04.02.2017.

Dva naj veca lopova u Bih svojom politikom su osiromasili i otjerali Hrvate iz Bosne al njima je to manje bitno kolko god ih ima oni ce pricat bajke pred izbore 25 godina a ovce ce glasat i odlazit iz Bih.Kad svi odu tad ce se i oni povuc. Puljicu lopino vrati Ford Focus Papi nije ti to babovina malo ti sto otimas od Hrvatskog naroda sad i od Pape uzimas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije