Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar rada u Osijeku

Ćorić: Imamo 244.000 nezaposlenih, a istodobno 20.000 oglašenih radnih mjesta

Ćorić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
03.02.2017.
u 18:08

Vladine mjere za zapošljavanje krenut će, najavio je ministar, ranije nego inače

Paradoks da uz toliko nezaposlenih u Hrvatskoj, poslodavcima ipak nedostaje stručne radne snage, posljedica je činjenice da desetljećima nismo doživjeli značajnu promjenu u obrazovnom sustavu, a s druge strane, tržište rada sve se više dinamizira. Komentirao je to ministar rada Tomislav Ćorić u Osijeku, gdje se sastao sa županom Vladimirom Šišljagićem, a razgovarali su o problemu nezaposlenosti, nedostatku kvalificirane radne snage te zapošljavanju mladih.

- Imamo, tako, 244.000 nezaposlenih, a istodobno i dvadesetak tisuća oglašenih radnih mjesta – naveo je ministar. Vladine mjere za zapošljavanje krenut će, najavio je ministar, ranije nego inače, u ožujku, obuhvatit će 50.000 građana u Hrvatskoj ove godine. Ideja je, nastavio je, da ta brojka dosegne 200.000 u četverogodišnjem razdoblju i da "velik dio njih ostane zaposlen".

- Teško je reći iz ove perspketive koliko će njih ostati trajno na tržištu rada, odnosno zaposleno – kazao je. Novina je u tim mjerama i stručno osposbljavanje srednjoškolaca.

- To je kontigent mladih ljudi koji u kontigentu nezaposlenih čine značajan dio. Pokušavamo im otvoriti perspektivu kroz stručno osposbljavanje – poručio je.

Također, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić najavio je danas u Vukovaru kako njegovo ministarstvo početkom ožujka započinje s redefiniranim mjerama aktivne politike zapošljavanja u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna.

Nakon sastanka sa županom Božom Galićem i čelnicima jedinica lokalne samouprave rekao je kako se razgovaralo prije svega o problemima s kojima su se u županiji susretali pri korištenju određenih mjera u proteklom razdoblju.

Ćorić je rekao i kako je okupljenima predstavio neke novitete u radu ministarstva kao i da je prije svega riječ o smanjenju procedura pri korištenju mjera ministarstva.

- S obzirom na projekcije rasta gospodarstva, na prilike koje se otvaraju tijekom 2017. godine, mi se nadamo da će se ove mjere osjetiti u povećanju broja zaposlenih krajem 2017. u odnosu na 2016. godinu, istakao je Ćorić.

>> Nezaposlenost u Hrvatskoj pala, ali i dalje među najvišima u EU

Komentara 10

IG
Igi125
16:34 03.02.2017.

Ne treba gledati samo broj otvorenih radnih mjesta nego i uvjete koji tamo vladaju. Trebalo bi malo bolje pogledati zbog cega se jedni te isti poslodavci nakon određenog broja dana ponovno oglašavaju i traže nove radnike. Ne vjerujem da je nezaposlene zahvatila globalna ljenost mada ima i toga. Nešto je i u placama, radnim uvjetima....

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:34 03.02.2017.

veliko trgovišće neće spomenuti detalj kolike su plaće. to nije bitno, glavno je da se niža kasta izrabljuje a lažni branitelji, ratni profiteri i žene diktatora osiguraju povlaštenim penzijama

Avatar salaso
salaso
17:22 03.02.2017.

Ministre, tih 20 000 radnih mjesta.... nisu radna mjesta,... to su mjesta za volontiranje...krivo ste ih katalogizirali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije