Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gladni i žedni

Coning radnicima umjesto plaća ponudio - kredite

'15.11.2012. Zagreb - Radimir Cacic  na konferenciji za medije u drustvu novoizabrane podpredsjednice Vlade, Vesne Pusic i Ivanom Vrdoljakom koji ce preuzeti ministarstvo gospodarstva. Photo: Robert A
Robert Anić/Pixsell
19.12.2012.
u 17:20

Nevjerojatno:
 Primanja nemaju pola godine, a daju im zajam od 2000 kn, uz kamatu od 5%.

U moru neisplata plaća radnicima diljem države, da ne spominjemo božićnice i druga materijalna prava, neobično je rješenje smislila uprava varaždinske Grupe Coning. \"Gladnim i žednim\" radnicima, koji su već gotovo pola godine bez sredstava za život, ponudili su – pozajmicu!

Tu nitko ne radi

– Imamo znatnih teškoća vezano uz isplatu plaća, koje trenutačno kasne pet mjeseci. Uoči blagdana, kako bi djelatnicima omogućili da dobiju barem manji dio svojih potraživanja, ponuđena je pozajmica tvrtke Vanilla unutar Grupe – potvrđuje Stjepan Ptiček, direktor Grupe Coning.

Usto, prema bilješki direktora Vanille d.o.o. Tomislava Tkalčića s kraja 2011., također na Fini, stoji da \"društvo nema nijednog zaposlenog, nema poslovnih aktivnosti pa tako ni prihoda\". Ta će tvrtka pozajmiti dvije tisuće kuna radnicima drugih (direktor nam nije potvrdio kojih točno) tvrtki Grupe. Radnicima su ponuđeni ugovori o zajmu, u kojemu se spominje i kamata od pet posto. No oni, navodno, neće trebati vraćati kamatu, već će to učiniti Grupa. Dobar dio tvrtki unutar Grupe nije još dobio ni plaće za srpanj, a ugovorom je određeno da radnici pozajmicu moraju vratiti kad dođe na red isplata plaća za studeni. Štoviše, ugovorom \"za osiguranje vraćanja zajma i plaćanja kamata zajmoprimac dopušta, ovlašćuje i izričito nalaže poslodavcu Coningu d.d. da radi naplate zajma prilikom isplate plaće za studeni zaplijeni iznos zajma uvećan za kamatu\".

Kriva je država

Probleme Grupe Coning generira građevinski sektor, koji je već dugo u krizi te je gotovo nemoguće naplatiti potraživanja, tvrdi direktor Ptiček te dodaje da im sektor turizma posluje stabilno. Isplata radnicima, prema stavu uprave koji smo doznali iz neslužbenih izvora, izravno je uvjetovana stavom – države! I sam Ptiček potvrdio nam je kako \"obveze države utvrđene vještačenjem prelaze ukupni godišnji iznos plaća cijele Grupe\".

– Očekujemo od države, ako već ne plaća svoje obveze, da učini barem minimalno, a to je da isplati barem dio koji ni ona ne osporava, a za preostali iznos prihvati prvostupanjsku presudu – kaže Ptiček. Riječ je o dugu Ministarstva vanjskih poslova zbog preuređenja njihova sjedišta. Ovisno o kutu gledišta strana u postupku, riječ je o svoti između 8 te 12 milijuna kuna s kamatama.

>>Radnici varaždinskog Coninga još čekaju plaće

Ključne riječi

Komentara 37

EN
ENTUZIJASTA
17:56 19.12.2012.

Čačićeve muljarije su uvijek bile pravi presedan u poduzetništvu. Ne da plaću ali zato dam kredit! Drugim riječima,on će im vjerovati iako im "rejting"agencije ne bi dale ni pišljiva boba sa takvim poslodavcem.

Avatar Jana
Jana
17:57 19.12.2012.

Umjesto plaće zajam od 2000 kn, uz kamatu od 5%. S R A M I T E S E !!!!!!! Trebalo bi Čačiću i pajdašima nedati plaće 6 mjeseci i onda im dati pozajmnicu o 2000 kn sa kamatom odom od 5% . To je čovjek u kojeg je Milanović imao a vjerojatno ima još najviše povjerenja. Pametnom dosta.

MA
marko53
17:53 19.12.2012.

Kad se samo sjetim koliko je Milanović žalio za vrsnim stručnjakom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije