Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealan izbor


Condoleezza Rice treba Romneyju da privuče žene i Afroamerikance

'U.S. Secretary of State Condoleezza Rice talks to journalists at the Treaty Room of the State Department in Washington December 2, 2005.    REUTERS/Yuri Gripas'
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
Željko Trkanjec
13.07.2012.
u 21:00

Izbor potpredsjednika, što je u pravilu autonomna odluka kandidata, često je rezultat traženja osobe koja može povećati broj glasova u skupinama koje mogućem budućem predsjedniku nisu sklone.

Condy Rice se vraća! Američki su mediji preplavljeni najnovijom informacijom prema kojoj bi Mitt Romney, republikanski kandidat, na predsjedničkim izborima u studenom ove godine za potpredsjednicu odabrao Condoleezzu Rice, bivšu državnu tajnicu i savjetnicu predsjednika Georgea W. Busha za nacionalnu sigurnost.

Odabir potpredsjedničkog kandidata jedna je od ključnih odluka svakog od natjecatelja za mjesto u Ovalom uredu Bijele kuće. Naime, potpredsjednik ima značajna zaduženja unutar sustava, ali najvažnije od svega je da u slučaju spriječenosti predsjednika da obavlja svoje dužnosti, ta osoba postaje novim šefom Sjedinjenih Država. Jedno od emblematskih mjesta u američkoj modernoj povijesti je davanje prisege tadašnjeg potpredsjednika Lyndona Johnsona nakon što je u atentatu u Dallasu ubijen John Fitzgerald Kennedy. Prisega je dana u zrakoplovu, nedugo nakon ubojstva, a taj je zrakoplov kasnije koristila američka državna tajnica – prva žena na toj dužnosti – Madeleine Albright i za svog posjeta Hrvatskoj. Kad je pak Richard Nixon morao dati ostavku pritisnut aferom Watergate, naslijedio ga je Gerald Ford, njegov zamjenik.

Problem: on je mormon

Izbor potpredsjednika, što je u pravilu autonomna odluka kandidata, često je rezultat traženja osobe koja može povećati broj glasova u skupinama koje mogućem budućem predsjedniku nisu sklone. Također, često se za tu poziciju bira osoba koja ima znanja i iskustva u područjima u kojima se predsjednički kandidat i nije posebno potvrdio: upravo je zato sadašnji predsjednik Barack Obama izabrao senatora Johna Bidena, iskusnog starog lisca u Kongresu i sjajnog poznavatelja vanjske politike. Jednako tako njegovom je protukandidatu, senatoru Johnu McCainu ozbiljno naštetio izbor Sarah Palin, guvernerice Aljaske za zamjenicu. Njezina neukost je i za Ameriku bila previše (kad su je pitali što zna o Rusiji, ona je rekla kako je “vidi s prozora svoje kuće”, što bi trebalo biti dosta).

A stanje u Romneyjevu taboru i nije baš sjajno. Prema posljednjim anketama, počinje zaostajati za Obamom u saveznim državama ključnim za osvajanje izbora (tzv. swing states), a otprije je poznato da mu značajan dio Republikanske stranke nije sklon i zbog njegove pripadnosti mormonskoj crkvi. Najbolji je primjer takvog stanja nedavna izjava Johna Boehnera, predsjednika Kongresa, koji je na upit jedne od republikanskih aktivistica “može li joj reći kako da zavoli Romneya”, otvoreno rekao: “Ne mogu.”

Ostvarila američki san

Stoga se Rice pojavljuje kao idealan izbor. Riječ je o osobi s velikim vanjskopolitičkim iskustvom, stručnjakinji za bivši Sovjetski Savez, uglednoj profesorici sa sveučilišta Stanford, koncertnoj muzičarki koja predstavlja jedan od primjera “američkog sna”: kao žena i Afroamerikanka uspjela se svojim radom i znanjem popeti na sam vrh kad je riječ o znanosti i politici. I mogla bi biti od velike pomoći Romneyu kad je riječ o liberalnom dijelu stranke te posebno kod žena i Afroamerikanaca koji su ga nedavno javno izviždali.

Komentara 11

OB
-obrisani-
21:05 13.07.2012.

rami pobjedjuje ovak ilji onak, za ve je 50/50%, a kaj se tice ovoga kaj je obama (sa dobrom namjerom napraviv) obama obecav svima osiguranje, tu su cak i demokrati protiv-ne svi naravno, jer to osiguranje morat ce svako od ovih 35 milijuna i platit-od kud lova onim vucibatinama koji nece radit???????????

CU
cunt
21:31 13.07.2012.

ej trkanđija,,,,,,,,, Njezina neukost je i za Ameriku bila previše kaj si htel reč,,,,,,,,,ja tarzan ona đejn......................

MA
marcellus
12:13 14.07.2012.

novinari, condy nije afroamerikanka nego portorikanka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije