Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po izboru CNN-a

CNN proglasio Jerolim najboljom destinacijom za naturizam

hvar
Ivana Ivanović/PIXSELL
21.11.2011.
u 09:05

Kao destinacija broj jedan prestigao je plaže Brazila, Tajlanda, Azurne obale, Grčke, Kalifornije, pa čak i Havaja i Kariba

Lonely Planet proglasio ga je petom destinacijom za putovanja u 2012. godini, a CNN je odlučio da je otok Jerolim najbolja svjetska destinacija za sve one koji su željni naturizma.

Nagrade i priznanja za hrvatski otok pljušte sa svih strana, a ovoga puta Jerolim je proglašen destinacijom broj jedan za sve nudiste i prestigao je plaže Brazila, Tajlanda, Azurne obale, Grčke, Kalifornije, pa čak i Havaja i Kariba.

Jerolim je samo jedan od otočića "zadivljujuće kolekcije" Paklinskih otoka, opisuju ga na suite 101, nasuprot gradu Hvaru koji posjetiteljima pružaju brojne aktivnosti kao i nebrojeno mnogo skrivenih zaljeva i uvala prošaranih borovom šumom. S glavnim otokom povezani su morskim taksijem koji isplovljava s rive.

– Hrvatska je poznata po svojim FKK plažama – piše u izvješću CNN-a u kojem se dodaje i da je Jerolim "najbliži od Paklinskim otoka i čuven je po svojim neiskvarenim stjenovitim obalama i kristalno čistom moru".

– Popularan je među naturistima (kao i onima koji to nisu) koje se može vidjeti kako se sunčaju na bijelim stijenama – kažu za Jerolim CNN-ovci te napominju da se za više privatnosti kroz borove šume može pobjeći u osamljene uvale.

Jerolim je prvi naturistički otok u Hrvatskoj kada je 1960. takva vrsta turizma postala vrlo popularna, a danas je vrlo važan dio ponude koju ponajviše popunjavaju njemački gosti.

Povijest naturizma u Hrvatskoj puno toga duguje abdiciranom engleskom kralju Edwardu VIII. i njegovoj ženi Wallis Simpson koja je zatražila i dobila dopuštenje za kupanje bez odjeće u moru oko otoka Raba.

Proglašenje Jerolima najboljom nudističkom plažom svijeta samo je jedna od brojnih nagrada koju su Hvar i pripadajući otoci primili. Lonely Planet proglasio ga j jednom od top pet destinacija za 2012., a čitatelji Conde Nasta izabrali su ga za osmi najbolji europski otok. I hvarski hoteli dobivaju svjetske pohvale. Hotel Adriana jedan je od top 100 hotela po izboru Fodora, a Sunday Times proglasio je hotel Riva jednim od 100 najboljih malih hotela u Europi.

>> Hvar nakon 12 godina šampion Večernjakove turističke patrole

Komentara 10

DU
Deleted user
09:56 21.11.2011.

Ne mogu vjerovati jer su Pakleni otoci, neovisno o tome što su zaštićeni Park prirode, skoro u potpunosti upropašteni betonizacijom. Sv. Jerolim je najmanji i najbliže gradu od znanog trojca otoka u arhipelagu (Jerolim, Marinkovac i Sv. Klement) i priroda je ostala netaknuta samo na Sv. Klementu, 1-2 km od Palmižane. Drugo je sve prekriveno betonom, primjerice Marinkovac (uvala Stipanska) je nagrđen golemim betonskim gatom, iskrčena je šuma na rubu otoka, napravljen bespravno golemi preružni restoran nalik na kutiju za cipele od lokalnog kamena ispred kojeg je bazen, a desno je nasuta plaža i postavljeni oni suncobrani nalik tuniskim i španjolskim plažama. Još samo fali karting staza. Palmižana je kompletno devastirana, što marinom što restoranima i apart. naseljem kojeg je protupravno sagradila jedna od obitelji koje polažu pravo (nepisano!) na Palmižanu. Cijeli zaljev smrdi do fekalijama i još tijekom dana pristane tamo i do 50 brodica, svaka sa svojim WC. Što su vidjeli u tako upropaštenim otocima!?

NN
no_nonsense
09:56 21.11.2011.

eh, eto ispravili ste, ali tragedija je da je uopce i trebalo ispravljati

NN
no_nonsense
09:53 21.11.2011.

Nepismena i neobrazovana novinarko, naturalizam je filozofski pravac, a ovo o cemu ti pises je NATURIZAM. Na cast tebi, uredniku i lektoru (ako ga vecernji jos uvijek i ima).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije