Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lalovac u Bruxellesu

Hrvatska se protivi ideji Europske komisije o pomoći Grčkoj

lalovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.07.2015.
u 13:46

Osim Lalovca, prijedlogu su se usprotivili britanski, češki i još neki ministri iz država članica koje su izvan eurozone, ali sudjeluju u EU i jamče za fond EFSM

Hrvatska se protivi ideji Europske komisije da svih 28 članica EU, kroz fond EFSM, pomogne Grčkoj financijskom "premosnicom" koja bi Grcima pomogla da financiraju svoje obveze do trenutka kad dobiju novi program pomoći. 

Ministar financija Boris Lalovac, koji sudjeluje na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije EU (Ecofin) u Bruxellesu, obrazložio je novinarima zbog čega se Hrvatska protivi takvoj ideji.

– Imamo vrlo jasan stav da bi članice eurozone trebale unutar svojih mehanizama pronaći premosnicu za financiranje (Grčke) – rekao je Lalovac.

EFSM (Europski financijski stabilizacijski mehanizam) je fond koji koristi novac iz europskog proračuna kao kolateral za prikupljanje kapitala na tržištu koji zatim može posuditi bilo kojoj članici EU s financijskim problemima. S obzirom na to da koristi novac iz proračuna EU, a ne novac koji daju samo države eurozone, aktiviranjem EFSM-a za davanje financijske premosnice Grčkoj toj bi zemlji posredno pomogle i države poput Hrvatske koje dosad nisu sudjelovale u programima pomoći Europske unije Grčkoj (ali sudjelovale su posredno kroz MMF).

Postoji li računica koliko bi Hrvatska bila izložena u pomoći Grčkoj ako bi se usvojila Komisijina ideja o aktiviranju EFSM-a za financijsku premosnicu?

– Rađene su određene projekcije i za Hrvatsku, radilo bi se o 50-ak milijuna eura. Međutim, to bi bilo kroz taj garantni fond, ne bi išlo direktno iz proračuna. Ali, još je daleko do toga – rekao je ministar Lalovac i ponovio: – Mi ne podržavamo taj prijedlog.

Osim Lalovca, prijedlogu su se usprotivili britanski, češki i još neki ministri iz država članica koje su izvan eurozone, ali sudjeluju u EU i jamče za fond EFSM.

>> Nova bitka za Tsiprasa, hoće li uspjeti osigurati potporu u parlamentu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:41 14.07.2015.

i toliko od "ujedinjene europe", solidarnosti i boljitku za sve. razlika između EU i fašističko-nacističkih ideja o "sjedinjenim europskim državama" je samo u tome što ne postoje koncentracijski logori za židove, ali zato još uvijek masa slavena i južnoeuropljana mora ići robovati u njemačku i ostale "napredne" zemlje. čim dođe malo jača kriza, pokazat će se pravo naličje ove nakaradnosti...

Avatar comparator
comparator
15:34 14.07.2015.

Grčka je crna rupa koja guta svijetove ali i posljedica pogodovanju lijevičarenju koje se oduvjek koristi kreditima za nadomjestak slaboj ekonomiji . Ljevica je svugdje jaka samo na riječima i pravdi a kad treba stvoriti novac za ostvarenje pravde onda se zaduženjima kod bogatih . Neka drugovi pokušaju pravdu potražiti u siromaštvu.

DH
dalibor.hren
20:56 14.07.2015.

Hrvatska vlada ne želi pomoći svojemu narodu, kako bi onda pomogla Grčkoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije