Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIHAEL ZMAJLOVIĆ:

'Otpad iz Brezja zbrinut će se izvan Hrvatske'

mihael zmajlović
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
28.11.2013.
u 17:00

Nitko u Hrvatskoj toliku količinu otpada ne može zbrinuti, jer jednostavno ne postoji takvo postrojenje koje može takav otpad obraditi u roku kraćem od dvije, tri godine, rekao je Zmajlović

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je obišao odlagalište otpada Jerovec kraj Ivanca na kojemu je do 2018. godine u tijeku sanacija vrijedna 10,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 60 posto novca, odnosno 6,3 milijuna kuna, a ostatak od 4,2 milijuna kuna osigurao je Grad Ivanec.

- Ova sanacija je pozitivan primjer kako treba raditi. Ovo odlagalište bit će sanirano do izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici koje će pokrivati četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Zbrinjavanje otpada na ekološki način je pitanje higijene i to se treba platiti. Ljudi trebaju shvatiti da nismo toliko bogati da vrijedne sirovine zakopavamo pod zemljom - rekao je ministar u Jerovcu. Osvrnuo se i na problem gomilanja baliranog otpada na varaždinskom Brezju.

- Rješenje zbrinjavanja 120 tisuća tona otpada se ne nazire. Kako prijedlozi Varaždina nisu u skladu s preporukama Ministarstva, morali smo prelomiti ovu situaciju, te inspekcija ide na izvršenje svog naloga iz 2007. godine. Kako nitko u Hrvatskoj toliku količinu otpada ne može zbrinuti, jer jednostavno ne postoji takvo postrojenje koje može takav otpad obraditi u roku kraćem od dvije, tri godine, otpad će se ukloniti, obraditi i zbrinuti izvan Hrvatske – rekao je ministar dodavši da će za  to biti potrebno stotinjak milijuna kuna.

Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller rekao je kako će Fond već sljedećeg mjeseca pripremiti prvi natječaj za uzimanje uzoraka i analizu otpada u balama jer se u ovom trenutku ne zna kakve je energetske vrijednosti otpad u balama. Naime, zasigurno nije ista vrijednost bala koje su stare nekoliko godina i one koje su nedavno dovezene. Postupak će se provesti kroz tri faze, a otpad bi se s Brezja trebao zbrinuti u roku od 16 do 25 mjeseci.

Nakon odvoženja bala, sanirat će se i zemljište gdje su sada bale deponirane. Upitan hoće li najveći financijski teret zbrinjavanja tolike količine otpada podnijeti građani plaćanjem većih računa za smeće, ministar Zmajlović je rekao kako su građani kroz cijenu usluge, zbrinjavanja tog smeća već platili te da bi sada sve trebali pokriti Varkom i Grad Varaždin koji bi trebali snositi oko 50 do 60 posto svih troškova.

Komentara 2

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
12:03 29.11.2013.

Čupav je koliko je sposoban.

Avatar tajar
tajar
21:26 28.11.2013.

Dajte koncesiju za odvoz otpada Toniju Sopranu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije