Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Cijene goriva padaju pa Vlada povećava trošarine za 15 lipa

sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
Autori: vk/VLM, mš/VLM, IČ/VLM
05.07.2012.
u 09:39

Premijer je zamjerio ministru Jovanoviću što informatika nije obvezni predmet već od prvog razreda osnovne škole

Na današnjoj sjednici Vlade, koju su prvi put prenosili uživo na svojim internetskim stranicama, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da je predloženi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji dio njihova izbornog programa te da vjeruju da je taj zakon "duboko human". Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da je to odličan medicinski zakon. Kaže da je rađen po načelima izbora, zdravlja djeteta i žene, pravednosti, načelu dostupnosti i participacije.

Vlada vraća trošarinu za gorivo

Za sve vozače i vozačice Vlada je donijela jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra vijest je da će se, barem tako tvrdi ministar financija Slavko Linić, cijene benzina i dizela smanjivati cijelo ljeto, a već idućeg utorka benzin i dizeli trebali bi pojeftiniti za 30-ak lipa. Loša vijest je to da će pojeftinjenje biti samo petnaest lipa jer je upravo za toliko lipa Vlada podigla trošarine za sve benzine i dizele. Time je Vlada zapravo visinu trošarina vratila na stanje prije ožujka 2011. godine kada je Vlada Jadranke Kosor zbog divljanja cijena goriva trošarine smanjila za 15 lipa. Vlada očito više ne može štititi povlaštenu cijenu plina za industriju na razini od dvije kune i 13 lipa, pa je donijela uredbu po kojoj nova povlaštena cijena za industriju iznosi dvije kune i 75 lipa po kubičnom metru. Kako je objasnio ministar Radimir Čačić, Vlada će tako i dalje djelomično štititi gospodarske interese RH, ali više neće moći štititi cijenu na razini 2,13 kuna jer je trenutačna tržišna cijena kubičnog metra između 2,9 i 3,35 kuna po kubiku.

Milanović želi da informatika bude obvezni predmet

Premijer Milanović na sjednici Vlade zamjerio je ministru Željku Jovanoviću što informatika nije obvezni predmet već od prvog razreda osnovne škole.

– Zastupljenost nastave informatike u osnovnim i srednjim školama minimalna je. Ne mogu se načuditi da tako jedne presudne discipline nema od prvog razreda osnovne škole do zadnjeg razreda srednje. Informatika kao obvezni predmet u ovom je trenutku toliko važna da ne smije biti u drugom planu – rekao je Milanović Jovanoviću. Ministar je premijera "umirio" rekavši da se ide u tom smjeru te da se priprema reforma obrazovanja u kojem je jedan od prijedloga da upravo informatika te građanski i zdravstveni odgoj postanu obvezni predmeti.

Menadžeri ne mogu sjediti u upravama klubova

Ministar Jovanović istaknuo je na sjednici Vlade da se zalaže za uvođenje sportske inspekcije koja je, podsjetio je, bila predviđena i zakonom iz 2006. godine. Smatra da bi se ovom inspekcijom spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema. 

– Menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih saveza i udruga – naglasio je Jovanović i dodao da su u šest mjeseci izmijenili šest ključnih zakona iz MZOS-a čime su, kaže, postavili temelje boljeg razvoja znanosti, obrazovanja i sporta.

Stečajna nagodba u roku od 120 dana

Ministar Slavko Linić predstavio je Nacrt prijedloga zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Naglasio je da im je ovim zakonom cilj osigurati radna mjesta i nastavak rada trgovačkih društava. Zakon o financijskom poslovanju predviđa rok plaćanja od 60 dana za poduzetnike, a za državu 30. Osim skraćivanja rokova plaćanja, zakon uvodi stečajnu nagodbu u trajanju od 120 dana.

 – Pred nama je bio zadatak kako riješiti ogromnu nelikvidnost i insolventnost – kazao je Linić. Istaknuo je da je u Hrvatskoj 44,5 milijardi neplaćenih računa i po više od godinu dana blokade.

Ocjene brzine efikasnosti stečajeva vrlo su dugotrajne, traju i do deset godina što je, kaže ministar, neprihvatljivo. Najporazniji podatak dolazi od Svjetske banke, u Hrvatskoj se kroz ovakve postupke uspije tek ispod 30 posto omogućiti vjerovnicima – naglasio je Linić. Naglasio je da im je najveći problem zatečeno stanje. Govoreći o zakonu o predstečajnoj nagodbi, Linić je rekao da će se novim zakonom dužniku omogućiti redovito poslovanje uz redovitu kontrolu.

– Cilj je da se vjerovnicima na neki način osigura ravnopravnost. Postupak se u roku 120 dana mora završiti. Postupak predstečajne nagodbe obustavlja se ako je previše osporenih potraživanja jer bi tada to trebao rješavati sud – kazao je Linić.

Ministar Linić najavio je da će se neka Ministarstva, prije svega Ministarstvo socijalne skrbi useliti u zgradu Industrogradnje u Savskoj cesti u Zagrebu, koja ima porezni dug od 109 milijuna kuna.

– Imamo sve procjene o preuređenju, i ovom zgradom ćemo zatvoriti dug i ostat će manji dio zbog kojeg smo stavili hipoteku na drugu nekretninu od Industrogradnje –kazao je Linić ne precizirajući koliko je duga ostalo i koliko će morati uložiti u preuređenje zgrade.

Efikasnije naplaćivanje potraživanja

Govoreći o prijedlogu Ovršnog zakona, ministar Orsat Miljenić rekao je da su odustali od koncepcije javnih ovršitelja jer bi poskupjeli cijeli proces ovrhe za nekoliko stotina milijuna kuna.

Novim Ovršnim zakonom želimo efikasnije naplaćivati potraživanja. Fina se tu pokazala kao uspješna. Ovrha je teška i onome u čije se ime provodi i onome koji je provodi. Osnovno načelo je da se svi dugovi moraju platiti. Smatramo da je, ne samo sada u gospodarskoj krizi nego i inače, potrebno osigurati zaštitu ne samo dostojanstva nego i prava, što obuhvaća prijedlog ovog zakona. Fina je naplatila skoro 20 milijardi kuna, ona je nepristrana i ne otvara mogućnost za korupciju jer nastupa po OIB-u, istaknuo je ministar. Apsurd je, kaže, da su građani dosad lakše mogli naplatiti račun nego presudu.

 – Od sada će se sudske presude lakše naplaćivati, nema ovršnog postupka nakon parničnog postupka. Prekršajne kazne, novčane kazne, arbitražne... također će se plaćati preko Fine. Uvodimo skrbničke račune koji će jamčiti dio plaća ili mirovina, registar zadužnica... – kazao je Miljenić.

Komentara 174

Avatar Stipo Li
Stipo Li
21:26 05.07.2012.

Ja misllim da bi ova Vlada največu uslugu hrvatskom narodu učinila, ako bi izglasala svoje kolektivno samoubojstvo....

IS
ispravakntcnavoda
10:32 05.07.2012.

Slatki su ovi iz Građanske. Gledao sam ih kako protestiraju protiv HDZ-a. Dosljedni su, to im se mora priznati. Uvijek kontra vlasti.

JA
josip adric
18:36 05.07.2012.

Pa molim vas lijepo dali su za nešto konkretno sposobni ,osimza dizanje cijena nažalost .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije