Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza govora

CIA: Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, nego Rus ili Poljak

tito, bista
Tomislav Miletić/Pixsell
19.08.2013.
u 13:16

Analitičari CIA-e do ovog su zaključka došli nakon što su napravili fonetsku analizu jezika kojim je govorio Broz

Predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, tvrde to iz CIA-e u dokumentu koji je nedavno objavljen na internetskoj stranici ove američke obavještajne agencije.

Analitičari CIA-e do takvoga su zaključka došli nakon što su napravili fonetsku analizu jezika kojim je govorio Broz. Analiza je rađena na osnovi jednoga govora Tita iz 1977. godine. U dokumentu s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti navodi se da je Tito govorio hrvatskosrpskim jezikom, koji mu je "navodno" materinji, ali sa "stranim akcentom".

Analitičari CIA-e dali su si dodatnog truda pa su proveli i opsežnu analizu jezika koji bi Brozu mogli biti materinji ili bliskiji od hrvatskog i srpskog jezika. Kao moguće jezike spominju ruski i poljski. U opsežnoj analizi eventualnih jezika koji bi Titu stvarno mogli biti materinji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog navedeni su ruski i poljski. Upravo zbog toga autori dokumenta smatraju da je logično pretpostaviti da je Tito zapravo bio Rus ili Poljak i da je sigurno da nema jugoslavensko podrijetlo. Titovo nejugoslavensko podrijetlo u CIA-i objašnjavaju i njegovom nepristranošću i "uspjesima" u razrješavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji.

 

>> Tito i dalje živi - u obliku živice u Beogradu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije