Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naličje politike

CIA za Bushova mandata surađivala s Gadafijevim špijunima

'TOPSHOTS A Libyan rebel celebrates at Moamer Kadhafi\'s former Bab al-Aziziya headquarters in Tripoli on August 27, 2011, as fighting was still under way on various fronts in Libya, with the insurgen
'PATRICK BAZ'
03.09.2011.
u 21:11

Cijelo vrijeme dok je Gadafijev režim bio pod sankcijama UN-a zbog terorističkog napada iznad Lockerbieja, libijska obavještajna služba i CIA surađivale su na najvišoj razini

Najava libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća da će objava dokumenata koji su nađeni prilikom ulaska pobunjenika u središte libijske obavještajne službe u glavnom gradu Tripoliju odjeknuti kao tempirana bomba obistinila se.

Naime, nakon objave niza dokumenata koji potvrđuju povezanost režima libijskog vođe Moamara Gadafija s vodećim čelnicima zapadnih država poput Nicolasa Sarkozyja ili Silvija Berlusconija, londonske dnevne novine na arapskome Alquds al-Arabi objavile su dokumente koji dokazuju suradnju libijskih obavještajaca s američkom obavještajnom službom CIA-om te suradnju Gadafijevih obavještajaca i britanske obavještajne službe, i to u razdoblju od 1994. do 2009. godine, kad je na čelu libijske obavještajne službe bio Moussa Koussa.

Suradnja unatoč sankcijama

List navodi da je američka obavještajna služba CIA tijekom Bushova mandata libijskom režimu predala islamiste i protivnike Gadafijeva režima koje su oni odmah likvidirali. Cijelo vrijeme dok je Gadafijev režim bio pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog terorističkog napada na američki putnički zrakoplov iznad Lockerbieja, libijska obavještajna služba i CIA surađivale su na najvišoj razini, što je potvrdio i sam bivši šef libijske obavještajne službe Moussa Koussa.

Poruke Gadafijeva sina

U međuvremenu, dok pobunjenici grupiraju snage i stežu obruč oko dva grada, Ben Alwalida i Sirta, posljednjeg uporišta svrgnutog diktatora, ne vjerujući u mirnu predaju Gadafijevih pristaša, iz pepela se digao sin svrgnutog diktatora Saif al-Islam. On je pobunjenicima poručio da je sa svojih dvadeset tisuća vojnika blizu Tripolija te da uskoro kreće u njegovo osvajanje.

Vođa pobunjenika u Tripoliju Zafer al-Madani o najavi Gadafijevih snaga da kreću u pohod na Tripoli za Večernji list je izjavio:

– Izjavu Saifa al-Islama smatramo zaista dobrim vicem. On misli da takvim izjavama može spriječiti naš konačni obračun s njegovim snagama u Sirtu i Ben Alwalidu. Mogu vam reći da mi imamo bolje informacije od njega te dobro znamo da su njegove dvije udarne brigade uništene i za njih neće ratovati nitko osim prisilno mobiliziranih ljudi. Mi mu iz Tripolija poručujemo da smo oslobodili naš glavni grad te ćemo ga i dalje braniti.

Glavni je problem u Tripoliju kako zaustaviti anarhiju jer su svi naoružani, a policije i snaga sigurnosti nigdje nema te svatko na svoj način provodi zakon. Libijsko nacionalno vijeće pozvalo je policajce iz Gadafijeva režima koji nisu okrvavili ruke da se vrate na posao jer je cilj što prije vratiti mir i sigurnost. Stanovnici Tripolija žive u iznimno teškim uvjetima. Grad je i dalje bez vode, stuje, plina i naftnih derivata. Sve to vratilo ih je u kameno doba.

Ključne riječi

Komentara 104

OB
-obrisani-
22:06 03.09.2011.

Smrt Cionacizmu,Sloboda Narodu ! Vrijeme je za anticionističku revoluciju !

OB
-obrisani-
22:33 03.09.2011.

plot im je zavidan kaj su pomogli i hrvatimna dobit rat protiv srpskih agresora

TO
Toni50
23:12 03.09.2011.

CIA je tijekom Bushova mandata surađivala s Gadafijevim špijunima sa Šiptarima sa Sadamom Huseinom , sa Bin Ladenom Sa nama Hrvatima u podhvatu sa svima ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije