Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA ZA KRAK AFERE JADRANSKA BANKA

Četvero optuženo za štetu od 40 milijuna kuna

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
02.10.2020.
u 08:12

Prema optužnici, Prgin se tereti da je od 2007. do 2010. nagovorio Šinka da njegovoj tvrtki izda četiri bankovne garancije za kredit kojeg je Prginova tvrtka tražila od jedne strane banke, što je  Šinko, iako  je to bilo protivno  zakonu i propisima banke i učinio.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku  zbog zloporabe položaja povjerenja u gospodarskom poslovanju podiglo je  optužnicu u jednom od krakova afere Jadranska banka, a optuženici se terete za štetu od 40 milijuna kuna. Optužnica je podignuta protiv  Gorana Prgina (69),  vlasnika NCP Grupe, njegove 40-godišnje kćeri, 44-godišnjeg direktora jednog poduzeća te bivšeg predsjednika uprave Jadranske banke Ive Šinka (73).

Prema optužnici, Prgin se tereti da je od 2007. do 2010. nagovorio Šinka da njegovoj tvrtki izda četiri bankovne garancije za kredit kojeg je Prginova tvrtka tražila od jedne strane banke, što je  Šinko, iako  je to bilo protivno  zakonu i propisima banke i učinio. Kako Prginova tvrtka nije uredno vraćala kredit strana  je banka aktivirala  bankovne garancije te je tako Jadranska banka podmirila 19,6 milijuna kuna nepodmirenih kredita.

Osim toga, Prgin i njegova kćer se terete da su od 2009. do 2012. , kao odgovorne osobe u trgovačkom društvu, protivno Zakonu o trgovačkim društvima, kao fizičke osobe kupili dionice jedne banke. Dionice su bile u vlasništvu tog trgovačkog društva, a Prgin i njegova kćer nisu  ih otplaćivali no dividendu  su zadržavali  za sebe. Nakon što je vrijednost dionica jako pala vratili su ih trgovačkom društvu, ali po znatno višoj cijeni od one po kojoj su ih kupili.  Tako su spomenuto trgovačko društvo oštetili za 4,9 milijuna kuna.
Prgin je  optužen i da je 2013.  s direktorom druge tvrtke sklopio sporazum o preuzimanju dugovanja od 35 milijuna kuna, iako su znali da stvarni dug iznosu 21 milijun kuna. Tako su, tvrdi tužiteljstvo pribavili nepripadajuću imovinsku korist od 13,5 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije