Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za povlastice

Četrdesetak zastupnika podnijelo zahtjev: Trk po 15.000 kn mirovine

zastupnici
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/12
21.12.2011.
u 15:42

Mlađi političari nadaju se da će naći posao i zamrznuti primanja do pravog umirovljenja.

Zastupnici koji nisu dio novog saziva Sabora, a nemaju uvjete za mirovinu, idućih šest mjeseci dobivat će punu plaću, koja je oko 15 tisuća kuna, a još šest mjeseci pola plaće. Na to nemaju pravo zastupnici koji imaju uvjete za mirovinu pa je četrdesetak njih već predalo ili će predati zahtjev za mirovinu.

Matulović želi ministarsku

Pravo na povlaštenu mirovinu – prosječno oko 15.000 kuna – imaju zastupnici koji imaju 55 godina i zastupnice koje su navršile 50 godina ako imaju 20 godina radnog staža i ako su u Saboru bili najmanje dvije godine. Za razliku od običnog puka čija najviša mirovina može biti 8800 kuna (onima koji imaju 65 godina i radili su 40 godina), njihovim povlaštenim vršnjacima s istim brojem godina radnog staža mirovina može biti najviše 17.600 kuna. Ne toliku, ali bogatu mirovinu mogla bi imati Marina Matulović-Dropulić, 69-godišnja bivša ministrica graditeljstva, koja je mirovinu tražila na račun ministarskog staža, a ne saborskog.

>>Povlaštene mirovine po kategorijama

Iako je jedini iz HSS-a dobio mandat, Josip Friščić razmišlja da ode u mirovinu i prepusti ga nekome od stranačkih kolega (vjerojatno Damiru Bajsu). – Moram se još dogovoriti s dečkima. Imam 62 godine, 42 godine staža i problem s kukom koji odgađam riješiti već dvije godine – kazao je Friščić.

Esdepeovka Željka Antunović i bivša haeselesovka Đurđa Adlešič tražit će mirovinu, no planiraju je zamrznuti i nastaviti raditi.

– Sada mogu reći da ću karijeru nastaviti u gospodarskom sektoru – kazala je Adlešič. Ž. Antunović planira nastaviti raditi, ali prvo mora naći posao i ne želi u međuvremenu završiti na burzi.

– Nisam imala nikakvih mogućnosti jer nemam nikakva prava osim na mirovinu. No planiram nastaviti raditi – kazala je Antunović.

Hadezeovka Dubravka Šuica, iako ima pravo, neće tražiti mirovinu jer se smatra premladom, a namjerava nastaviti raditi privatno i u stranci.

– Interesirala sam se o svojim pravima, no neću u mirovinu, nemam ni 55 godina. Pred nama je još izbora i unutarstranačkih izbora, ima tu posla. Uzet ću studijsku godinu, a onda ću vidjeti što ću – kazala je Šuica.

Manjinska zastupnica Zdenka Čuhnil veseli se odlasku u mirovinu.

– Imam tri mandata iza sebe i 42 godine radnog staža, mislim da je mirovina zaslužena. I prije politike, kao agronom, radila sam subote i nedjelje, i sad je vrijeme da se vratim obitelji. Možda ću im početi smetati jer nisu navikli na mene, ali morat ćemo se obostrano naviknuti jedni na druge – kazala je Čuhnil koja namjerava ostati aktivna u manjinskim udrugama i obavljati posao potpredsjednice županijskog vijeća češke nacionalne manjine.

Kunst traži posao

Bivši sindikalac, hadezeovac, Boris Kunst predao je zahtjev iako još nema 55 godina, napunit će ih u listopadu.

No nada se da će do tada naći posao i da je neće morati aktivirati.

– U razgovorima sam i raznim kombinacijama i zaista se nadam poslu. Najradije bih radio još deset godina – kazao je B. Kunst.

Ivan Jarnjak, koji je prisilno politički umirovljen jer ga stranka nije stavila na listu zbog istrage koju je vodio USKOK, od ovog je tjedna u mirovini nakon 50 godina radnog staža, od čega se 15 godina odnosi na beneficirani radni staž.

Krunoslav Markovinović u Saboru je proveo dva uzastopna mandata i kaže da je sa 67 godina starosti i 42 godine staža zreo za umirovljenje.

– Dobro je što smo novim zakonom pooštrili uvjete za mirovinu jer stvarno nije bilo u redu da netko nakon samo dvije godine provedene u Saboru stekne uvjete za povlaštenu mirovinu.

To se iz zakona moralo izbaciti – poručio je Markovinović kojega je središnjica HDZ-a stavila nisko na izbornu listu pa nije imao nikakve šanse ponovno ući u Sabor. Od "starih" političkih kadrova odlazak iz politike i uživanje u zlatnim godinama već su ranije najavili Andrija Hebrang i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić koji se veseli bavljenju maslinarstvom i uzgoju mandarina.

Komentara 39

PP
plaćam porez u Hrvatskoj
15:51 21.12.2011.

Nagrada za \"junačka djela\" ! ! !

CH
chemica
15:52 21.12.2011.

Jade ljudski...I ta ljudska bijeda predstavlja nas? To su najbolji među nama? Kakve smo onda tek ništarije mi ostali...

SP
spartak
17:04 21.12.2011.

.....mlinski kamen oko vrata privredi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije