Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
split

Četiri tisuće škverana izlazi na ulicu tražiti svoje pravo na rad

škverani
VL
16.09.2010.
u 22:00

Policiji su prijavili prosvjed koji će se održati u srijedu. U 11 sati krenut će s transparentima iz škvera.

Sva tri sindikata koja djeluju u Brodosplitu, Nezavisni, SMH i Radnički sutra će održati zajednički, mirni prosvjed u krugu škvera na kojem će radnike upoznati s ponudama za privatizaciju koje ih nisu zadovoljile i “crnoj” budućnosti koja ih čeka ako im Vlada ne osigura posao. A, u srijedu će organizirati masovni prosvjed na ulicama Splita, na koji pozivaju ne samo brodograditelje nego sve građane koji žele braniti Brodosplit. Jer, poručuju sindikalni čelnici, tko brani škver, brani i Split!

Uzaludne molbe

– Dogorjelo nam je do noktiju! Posla više nema. Vlada i pregovarači uskratili su nam pravo na rad, odnosno zabranili ugovaranje novih narudžbi. Tražimo samo svoje, Ustavom zajamčeno pravo na rad te da od plaća možemo živjeti. Ne treba nam milost politike, koja nam je najprije uzela novac kroz porez i druge namete, a onda nam ga vraća – poručuju Zvonko Šegvić, čelnik HUS-ova Nezavisnog sindikata Brodosplita, i Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu, objašnjavajući razloge bunta škverana.

Policiji su danas prijavili prosvjed koji će održati u srijedu te čekaju odobrenje. U 11 sati krenut će s transparentima i fanfarama iz brodogradilišta preko Ulice Domovinskog rata do zgrade Splitsko-dalmatinske županije, ispred koje će se obratiti javnosti. Sindikalni čelnici od premijerke Jadranke Kosor zahtijevaju da ih žurno primi podsjećajući da je već mjesecima mole za sastanak. Žele je, naglašavaju, upoznati s pravom istinom o stanju u hrvatskoj brodogradnji i o ponudama prispjelim na natječaj za privatizaciju Brodosplita.

Navozi su prazni

– Od predstavnika samoborske tvrtke DIV koja nas želi kupiti dobili smo zahtjev da se u petak nađemo u Splitu na odvojenim sastancima. Traže pojedinačne razgovore s predstavnicima Nezavisnog sindikata, SMH i Radničkog sindikata. Mi na to ne možemo i ne želimo pristati jer sva tri sindikata koja djeluju u splitskom brodogradilištu jedna su pregovaračka strana. Tek nakon razgovora s predsjednicom Vlade, kojoj moramo sve iscrpno objasniti, možemo se naći s ljudima iz DIV-a – ističe Joško Franić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Brodosplitovi navozi su prazni, poslije Nove godine gotovo nitko od oko četiri tisuće zaposlenika neće imati što raditi. Sindikalni predsjednici u Brodosplitu traže da im se omogući gradnja brodova za vlastitu, škversku flotu, što su odavno Vladi predlagali. Zahtijevaju da im se omogući gradnja od dva do četiri plovila za rasute terete i nekoliko manjih, koje bi gradili radnici zaposleni u njihovu Brodogradilištu specijalnih objekata.

Tako bi se, kažu, “spasili”. Napominju da ih ponuda samoborskog DIV-a za privatizaciju nije zadovoljila. Ne zato što imaju nešto protiv te tvrtke, nego isključivo zato što ponuda, po ocjeni Povjerenstva za ocjenu ponuda, ne jamči dugoročno održavanje brodograđevne proizvodnje u Splitu.

A, Splićani su, opetovano poručuju, puno puta dosad dokazali da prave najbolja plovila na svijetu. Koja su iz godine u godinu nagrađivali eminentni svjetski stručnjaci. Osim toga, ponavljaju, brod je strateški izvozni hrvatski proizvod! Premijerka je izjavila da se Brodosplit neće ugasiti. Škverani se nadaju da neće promijeniti mišljenje i da, unatoč zahtjevima iz EU, neće popustiti?!

Komentara 5

SL
Slavek
22:30 16.09.2010.

Kako ću joj reć da varim , u kafiću dok je barim ...........

MA
macor
22:35 16.09.2010.

Dali su to isti ljudi koji su prije par mijeseci skandirali Jadranka, jadranka i ljubili joj rucice.I da im sutra dode i opet laze oni bi i dalje skandirali.

OB
-obrisani-
05:21 17.09.2010.

Do jučer su,skandirali Jadranka,Jadranka A vidi sada !!!!!! Policiju,ćemo angažirati,da vježbaju pendrećenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije