Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gori šuma

Vatrogasci obranili kuće u Dračevici, gasit će i ove noći

požar na braču (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/27
Autori: mpk, IČ/VLM, ih/VLM, luc
14.07.2011.
u 15:11

Bračani kažu da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju u uvali Blaca

Gašenje požara na otoku Braču koji je zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja i dalje je u tijeku, javio je DUZS.

Uslijed vjetra koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, požar se u poslijepodnevnim satima proširio prema Blacama ispod Dračevice. Naselje Dračevica je obranjeno. Prema dosadašnjim informacijama vatrogasci su, uz pomoć zračnih snaga, uspjeli obraniti sve stambene objekte. Nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen. Gašenje se nastavlja i ovu noć.

Jaki maestral oko 17.30 sati rasplamsao je požar zaprijetivši mjestima Dračevici i Nerežišću.

Prema riječima Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, sve snage upregnute su u obranu kuća i ljudi. Na sreću nitko nije ozlijeđen, a prioritet je bila obrana domova. Formirala se i linija obrane koja se zbog jaka vjetra pomakla prema istočnoj strani Brača.

Požar se širio u jednom smjeru prema Dračevici, a u drugom smjeru prema Veloj Faski, odnosno uvali Mala Lozna prema Bolu.

Vatra se približila na oko 400 metara od kuća u Dračevici, a vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga činili sve kako bi spriječili da požar dođe do kuća. Vjetar, koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, dodatno je otežavao gašenje.

Veliki požar na Braču koji je jučer izbio na području pustinje Blaca, nažalost, ne samo da nije lokaliziran nego je zapuhao vjetar pa je vatra krenula prema Nerežišću. Toga su se pribojavali poglavito vatrogasci, ali i Bračani i njihovi gosti. Posade kanadera, zračnih traktora i helikoptera išle su utočiti gorivo i vodu te se nakon laganog "smirenja" vraćaju.

Na lokalnim radijskim postajama upućena je molba nautičarima da budu oprezni jer kanaderi uzimaju vodu potrebnu za gašenje. U gašenju najvećeg otvorenog požara u Hrvatskoj u ovoj godini sudjeluje više od 200 vatrogasaca sa oko 50 vozila te sve zračne snage.

Čini se da je ovo možda i najveći požar u posljednje tri godine. U Mlini se stanje lagano smiruje, kafići su puni, samo što posvuda leti pepeo, a i posvuda je i gust dim. Opožareno je više od 2300 hektara. Stravična je slika izgorenih površina, maslinika i šume od Bobovišća na Moru prema Nerežišću.

Situacija na terenu krajnje je ozbiljna. Požar se širi i prijeti naselju Dračevici. Kako nam objašnjavaju vatrogasci s kojima smo na cesti Dračevica – Milna, kanaderi i zračni traktori stalno su u akciji, a s brda Vela Glava pokušava se spriječiti širenje požara prema Dračevici.

Na terenu su i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, Dražen Glavina, županijski zapovjednik, te župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Na otok smo stigli s vatrogascima DVD-a Dalmacija Dugi Rat i DVD-a Solin koji će zamijeniti umorne kolege. Mnogobrojni turisti na trajektu za Supetar fotografirali su Brač, koji izgleda zastrašujuće s tako dugom vatrenom frontom. 

Na putu prema Milni već se teže i diše.

Prema podacima DUZS-a dio zemaljskih i zračnih snaga preusmjerava se na novi požar na otoku Braču iznad Supetra prema Nerežišćima, koji je buknuo danas ujutro, a zahvatio je gustu borovu šumu, no s terena doznajemo da je taj požar oko 11.30 sati lokaliziran.

Dim je, međutim, toliko gust da je teško raspoznati gdje gori, vatrogasci su na svim punktovima otoka, a kako je vjetar oslabio, ipak se nadaju da bi ga tijekom dana mogli staviti pod nadzor. Vrućina se miješa s dimom i pepelom, a Bračani govore da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju u uvali Blaca.

Nenad Lekšić iz Podhumlja kaže nam da je ostao bez svega u noćašnjem požaru. Izgorjelo mu je više od 200 ovaca i petstotinjak maslina.

U Bobovišćima na Moru zatekli smo ogorčenog Zlatka Zlatovića, hrvatskog branitelja koji se prije pet godina preselio u Bobovišća na Moru, odakle su po vlastitoj želji evakuirani turisti. Zlatko nam kaže da je prije dvije godine bio ovakav požar, a i sinoć je planulo kao barut.

– Štitio sam svoju kuću. Plamen je bio 20-ak metara dalje, a cijelu sam noć polijevao vodom. Izgledalo je kao da je vulkan provalio – kaže Zlatović. Udisali smo gusti dim i leteći pepeo, sve sam vodom isprolijevao. Stvar su uspjeli spasiti vatrogasci koji su napravili pravo čudo. Kuća mi graniči sa šumom, bojao sam se, ali hvala Bogu, čini se da je sad pod kontrolom – kaže Zlatko.

Dodaje da nije stručnjak ni vatrogasac, ali misli da je požar zahvatio prsten opsega 1,5 i 2 km. Inače u Bobovišću na Moru svega je stotinjak stanovnika, a ljeti to "malo misto" okupiraju turisti.

Dva starija mještanina Dinko Bradašić i Marko Milatić na rivi ćakulaju o noćašnjem požaru, a na upit kako im je bilo, odgovaraju simpatično: 

– Bilo nam je vrlo toplo i vrlo svijetlo.

Preživjeli su, kažu, mnogo požara, postariji su, ali još imaju "force" i "špirita" za šalu i u najtežim trenucima.

Vinko i Nada Borović iz Sutivana kažu nam da su u prvom trenutku mislili da se sprema oluja kad su vidjeli tamni oblak, a da je riječ o požaru shvatili su, kažu, tek kada su im iznad glava počeli letjeti kanaderi i helikopteri. Ističu da u Sutivanu nitko nije spavao cijelu noć, a u pet ujutro cijelo je mjesto bilo na rivi.

Borba s vatrom trajala cijelu noć, dio stanovnika evakuiran

Gašenje požara na otoku Braču, na području pustinje Blaca i jugozapadnog dijela otoka Brača, i dalje traje. Prema prvim procjenama izgorjelo je oko 2300 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja te poljoprivrednih kultura.

Cijele noći svim snagama štitila su se ugrožena naselja Milna, Bobovišća na Moru i Ložišća. U gašenju sudjeluje 149 vatrogasaca s više od 37 vozila iz Sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe (SIVP) Brač, Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split i Zadar, JVP-a Split i Imotski te DVD-a Split, Gomilica, Mladost, Solin, Seget Vranjica, Klis, Makarska, Omiš, Muć, Trogir, Pučišća, Supetar, Bol, Selca i Milna, poručuju iz DUZS-a. 

Noćas su se uputile i dodatne snage – 25 vatrogasaca sa sedam vozila iz DIP-a Dubrovnik te JVP-a Metković, Ploče, Dubrovačko Primorje i Zadar. S mora im pomažu vatrogasni brod Sv. Florijan iz DVD-a Gomilica te Brodospasov remorker.

Jučer poslijepodne aktiviran je Stožer zaštite i spašavanja općine Milna, koji je prema osobnoj želji pojedinih turista i stanovnika iz naselja Bobovišća na Moru zbrinuo njih oko 35 u hotel Lučicu u Milni te njih 30-ak u Supetru. Prijevoz se obavljao brodom pomorske policije Sv. Mihovil, a smještaj su osigurali grad Supetar i općina Milna.

Jutros je na požarište stiglo pet kanadera, tri zračna traktora i dva helikoptera.

Ključne riječi

Komentara 28

FR
frka1
18:00 14.07.2011.

Gori gora, gori borovina........

ZV
zvan12
20:17 14.07.2011.

Misteriozna samozapaljenja su pocela jos u vrijeme Hrvatskog Proljeca ... Ali to je bilo davno ...

Avatar Bjeda
Bjeda
13:33 15.07.2011.

Ajde fala bogu da je ugašen.... A bračanima teško ispeći i gofa na gradele....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije