Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Cestovni promet danas nosi stigmu djelatnosti koja značajno zagađuje okoliš i doprinosi klimatskim promjenama

HC
04.12.2023.
u 14:47

Cestovni promet danas nosi stigmu djelatnosti koja značajno zagađuje okoliš i doprinosi klimatskim promjenama. Istodobno, ceste su krvotok gospodarstva i životna potreba u većini naših aktivnosti. Međutim, ono na što usmjeravamo fokus našeg razvitka, sukladno nacionalnim i globalnim strategijama je digitalna i zelena tranzicija. Za nas digitalno, u kontekstu prometa, konkretno znači uvođenje inteligentnih transportnih sustava koji će povećati sigurnost i smanjiti zastoje, a zeleno znači okretanje prema novim tehnologijama i alternativnim gorivima. Korištenje energije sunca ili buduće snabdijevanje vodikom za pogon vozila još nije i dugo neće biti komercijalno isplativo pa je naša uloga, kao državnog poduzeća, promicanje i uvođenje tehnologija koje još nisu isplative. I tu očekujemo značajnu potporu europskih fondova.

Kako bismo dali dodatan naglasak na zelene tehnologije, unutar Hrvatskih cesta oformljen je Odjel za održivi razvoj koji obavlja poslove praćenja EU i nacionalnih politika vezano uz održivi razvoj, planiranja mogućnosti ostvarenja nacionalnih i EU ciljeva vezano uz održivi razvoj na državnim cestama, poslove prikupljanja, analize i obrade podataka te planiranja, organiziranja i koordiniranja aktivnosti vezano uz mogućnosti razvoja projekata održivog razvoja na državnim cestama te analize i planiranje mogućeg sufinanciranja projekata održivog razvoja iz EU fondova, Programa EU te inozemnih razvojnih banaka.

Prethodnih godina značajno smo se unutar tvrtke posvetili digitalnoj tranziciji putem koje nastojimo ostvariti i ciljeve zelene tranzicije.

Prikazani podaci služe samo za ilustrativne svrhe
Foto: Hrvatske ceste

Naime, uvođenje koncepta ureda bez papira izravno smanjuje ispisivanje te, posljedično, sječu drveća za proizvodnju papira. Rekli bismo ipak da će puno značajnijim efektima na očuvanje okoliša rezultirati racionalnije održavanje naše cestovne infrastrukture, a preduvjet kojega je upravo digitalna transformacija u području sustava za upravljanje cestovnom imovinom.

Hrvatske ceste na digitalnu tranziciju gledaju kao na mijenjanje srži i osnove naše organizacije (poslovnog modela) korištenjem različitih digitalnih tehnologija i kao  svjesno vođenu preobrazbu Hrvatskih cesta, uz visoku razinu upotrebe digitalnih tehnologija. Kao ključne uvjete za provođenje digitalne tranzicije definiramo određivanje smjernica, pridobivanje dionika, kvalitetno odlučivanje tijekom transformacije i određivanje redoslijeda i rokova.

Ako se na digitalnu tranziciju gleda iz navedenog diskursa, mogli bismo ustvrditi da smo s ozbiljnom transformacijom krenuli prije desetak godina i da je osobito intenzivirana u posljednjih pet godina. Premda smo neke velike i vrlo zahtjevne projekte odradili, i dalje smo u izrazito intenzivnom razdoblju poboljšanja i dograđivanja sustava u raznim područjima.

Digitalna transformacija mijenja način rada podizanjem ciljeva i razine očekivanih rezultata, zahtijeva neprestanu edukaciju i privikavanje na nove platforme i tehnologije. Rezultat digitalne tranzicije nije lakši rad nego značajno unaprijeđeni strateški ciljevi te puno veće i kvalitetnije isporuke koje osiguravamo temeljem naše misije i vizije.

Premda u narednih dvije godine očekujemo ostvarenje svih trenutno zacrtanih planova i ciljeva, vjerujemo da će u tome području raditi i o istoj temi pisati i naredne generacije. Tehnologije i poslovni izazovi koji dolaze ne daju nam za pravo da digitalnu transformaciju ikada proglasimo dovršenom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije