Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi terminski plan

Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u veljači 2018.

marcetic
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
26.12.2014.
u 12:52

Za pet mjeseci imat ćemo sve odgovore na pitanja koje zanimaju građane i naše partnere iz Udruge za zaštitu okoliša o tehnologiji koja će se koristiti- kaže Zdravko Marčetić

Za pet mjeseci imat ćemo sve odgovore na pitanja koje zanimaju građane i naše partnere iz Udruge za zaštitu okoliša, pa ne bih unaprijed govorio o tehnologiji koja će se koristiti. Dakle, feasibility studija bit će završena do svibnja iduće godine.

Vuljanićeve laži

Izrađen je i najnoviji terminski plan po kojem će Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori biti gotov do veljače 2018. godine. Lokacijska dozvola vrijedi do svibnja 2016. Stoga sam zgranut izjavama Nikole Vuljanić, koji tvrdi da radim budalu od svih nas. To su laži, velike laži- poručio je direktor Kodosa Zdravko Marčetić.

Kaže da je od tri centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, samo za ovaj završen natječaj za izbor izrađivača feasibility studije.

– Među prva tri centra smo koji će iduće godine aplicirati za sredstva EU. S Fondom za zaštitu okoliša financirat će 90 posto projekta, a 10 posto lokalne samouprave- dodao je Marčetić i upoznao javnost s trenutačnim stanjem projekta vrijednog tridesetak milijuna eura.

To je, kako je naveo i razlog što Centar nije na takozvanoj Junckerovoj listi. Tamo se nalaze oni procijenjeni na više od 50 milijuna eura i namijenjeni za poticanje privatnih ili javno privatnih ulaganja. Na Babinu Goru dovozit će se i otpad iz sjeverne Like.

– Vozit će se smeće iz Brinja, Vrhovine, Otočca i Plitvičkih jezera. Riječ je o 5500 tona godišnje- rekao je Marčetić. Podržali su ga župan Ivan Vučić i zamjenici. Župan je rekao da karlovački centar za gospodarenje otpadom hvale i čelnici Fonda i ministarstvo.

Tvornica, a ne smetlište

– Međutim, Zmajlović je u nezgodnom položaju da mora pohvaliti županiju u kojoj je HDZ na vlasti. Uvijek je dobro da postoje udruge koje su i korektiv naših odluka, ali javljaju se uglavnom prije izbora. Čine li to za zaštitu okoliša, u interesu zdravlja ili iz političkih razloga? I zadnja njihova konferencija za bila je upravo na dan kad se birao direktor Centra.

No, činimo sve da na Babinoj gori bude tvornica, bez ikakvih štetnih posljedica na zdravlje ljudi, a ne smetlište koje obezvređuje okoliš- rekao je karlovački župan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije