Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANEKS KOLEKTIVNOM UGOVORU

CEMEX povećao plaće i povlastice svojim zaposlenicima

Solin: U tvornici cementa Cemex smrtno stradao radnik
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
24.01.2023.
u 11:55

Osim toga, promjene se odnose i na brojne povlastice koje su dio Kolektivnog ugovora. Tako se regres, božićnica i naknada za troškove prehrane povećavaju do maksimalnog neoporezivog iznosa te će u ovoj godini iznositi ukupno 1.460 eura.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacement Mladen Radić i predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder potpisali su aneks važećem Kolektivnom ugovoru koji  donosi niz povećanja materijalnih prava, uključujući osjetno povećanje plaća. Imajući u vidu utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard zaposlenika, dodatak Kolektivnom ugovoru donosi povećanje plaća za 9 posto fiksno i 2,5 posto varijabilno, ovisno o poziciji plaće unutar platnog razreda i individualnoj ocjeni učinka, priopćili su iz Cemexa.

Osim toga, promjene se odnose i na brojne povlastice koje su dio Kolektivnog ugovora. Tako se regres, božićnica i naknada za troškove prehrane povećavaju do maksimalnog neoporezivog iznosa te će u ovoj godini iznositi ukupno 1.460 eura. Podiže se i osnovica za godišnji bonus za 50 posto. Dodatak Kolektivnom ugovoru predviđa i proširenu naknadu za prijevoz te povećanje naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

- U skladu s kretanjima na tržištu, dogovorili smo povećanje plaća i povlastica, što zaposlenicima CEMEX-a donosi sigurnost u ovom gospodarskom trenutku - izjavio je Mladen Radić u ime sindikata. Također, u redovitom godišnjem procesu revizije, a nakon analize plaća na domaćem tržištu, kompanija je provela izmjene platnih razreda povećavajući donje i gornje granice u skladu s tržišnim pokazateljima.

- Važno nam je osigurati da primanja naših zaposlenika idu u korak s pritiskom inflacije na troškove života. No to nije jedini razlog za promjene koje donosi ne samo dodatak Kolektivnom ugovoru, nego i promjena platnih razreda. Želimo osigurati našim zaposlenicima najbolje moguće radno iskustvo, ali i biti primjer da se u industriji zaista može biti poslodavac koji će osigurati kvalitetne uvjete rada - rekla je direktorica ljudskih resursa i članica Uprave CEMEX-a Hrvatska Mirela Kotarac.

Uz povlastice koje osigurava CEMEX-ov Kolektivni ugovor, tijekom prošle godine kompanija je pružila i jednokratnu novčanu potporu zaposlenicima. U listopadu 2022. isplatila je 4.000 kuna neto svim zaposlenicima osim menadžmentu, a povećani su i iznos za dar djeteta do 15 godina te otpremnina prilikom odlaska u mirovinu do maksimalnih neoporezivih iznosa. Potpisani aneks stupa na snagu 1. siječnja ove godine, a svi ostali uvjeti iz Kolektivnog ugovora ostaju na snazi do kraja 2023.

VIDEO: Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije