Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU u Bruxellesu

Čelnici EU o klimatskim promjenama i Lisabonskom ugovoru

eu zastava
arhiva vl
29.10.2009.
u 07:31

Na današnjoj konferenciji u Bruxellesu trebalo bi se također odlučiti što ponuditi Češkoj kako bi ratificirala Lisabonski ugovor. Češki predsjednik Vaclav Klaus i dalje je jedini koji odbija potpisati Lisabonski ugovor.

Klimatske promjene i reforma Lisabonskog ugovora teme su koje će dominirati na summitu Europske unije koji danas počinje  u Bruxellesu.

Čelnici Unije pokušat će se usuglasiti oko pitanja koliko svaka država članica mora platiti u zajedničkoj borbi protiv globalnog zagrijavanja. Unatoč zajedničkim nastojanjima da se dogovor postigne, danski čelnici skeptični su i sumnjaju da će dogovor biti postignut do prosinca, kada se u Kopenhagenu održava velika konferencija o klimatskim promjenama.

Na današnjoj konferenciji u Bruxellesu trebalo bi se također odlučiti što ponuditi Češkoj kako bi ratificirala Lisabonski ugovor. Češki predsjednik Vaclav Klaus i dalje je jedini koji odbija potpisati Lisabonski ugovor obrazlažući to strahom da bi sudetski Nijemci mogli na temelju fundamentalnih prava propisanih Ugovorom tražiti povrat imovine koju im je Češka oduzela nakon Drugoga svjetskog rata.

U Bruxellesu bi također trebalo biti odlučeno tko će postati prvi EU predsjednik u punom mandatu te tako stati na čelo zajednice 27 zemalja s oko 500 milijuna stanovnika. Najizgledniji kandidati su bivši britanski premijer Tony Blair i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije