Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASNA OMEJEC

'Čekali smo da prođu izbori za Europski parlament i lokalni izbori'

'12.02.2013., Zagreb - Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
24.05.2013.
u 18:00

Zašto baš sada? Možete li zamisliti koja bi se lavina kritika srušila na Ustavni sud da je uz to još čekao i dovršetak školske godine

Reakcije na ustavnosudsko ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o Kurikulumu s problematičnim modulom o spolnom odgoju, ali i tumačenja posljedica referendumske akcije za ustavno definiranje braka, nameću pitanja na koja smo odgovore potražili kod predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec.

Izbori od ustavnog značaja

Zašto je Ustavni sud odluku objavio baš sada u vrijeme lokalnih izbora i 15 dana prije kraja školske godine?

Odluka je donesena nakon što su prestali ustavni razlozi za samoograničenje Ustavnog suda. Naime, čekali smo da prođu izbori za Europski parlament te izbori za lokalna i regionalna predstavnička tijela, dakle da prođu izbori koji imaju ustavno značenje. Preostali izbori u drugom krugu nisu izbori koji imaju ustavno značenje jer se ne odnose na lokalna predstavnička tijela.

Ipak, zašto se nije pričekalo 20 dana?

Tražiti od Ustavnog suda da se samoograniči i u drugom krugu lokalnih izbora jer u dva-tri grada još nije izabran gradonačelnik, značilo bi tražiti od Ustavnog suda da uvažava stranačko-političke, a ne ustavnopravne razloge. S druge strane, možete li zamisliti koja bi se lavina kritika srušila na Ustavni sud da je uz to još čekao i dovršetak školske godine za donošenje svoje odluke iako više nije imao ustavnopravnih zapreka da je donese? Kad bi Ustavni sud svoje djelovanje vezao uz događaje neustavnog značenja, onda ni za jednu njegovu odluku nikada ne bi bilo vrijeme.

I saborski zastupnici govore o “političkoj” odluci “političkog” suda?

Olako se daju kvalifikacije o Ustavnom sudu, a da odluka Ustavnog suda čak nije ni pročitana. Ustav je pravnopolitički akt. Budući da Ustavni sud tumači i primjenjuje Ustav, onda i njegove odluke – ovisno o odredbi Ustava koju tumači i primjenjuje u pojedinom slučaju – mogu imati pravnopolitičku narav. To se osobito odnosi na odluke koje se tiču ocjene ustavnosti zakona i drugih propisa.

Može li se tumačiti da je odluka Ustavnog suda presedanska u pogledu obveze nametnute državnim tijelima da se konzultiraju s javnošću pri donošenju propisa ili je ovo specifičan slučaj? Može li se povući paralela, kako je to učinila gđa Sarnavka, pa zbog tajne procedure srušiti pregovore s Unijom?

Ne generalizirajte odluku

Odluka Ustavnog suda donesena je u specifičnim okolnostima konkretnog slučaja i ne bi se smjela generalizirati. Ministar obrazovanja Kurikulum je uveo u školsku nastavu tako što je donio propis pozivajući se na svoje ovlasti ministra da uređuje pojedina pitanja, i to na temelju Zakona o sustavu državne uprave. Dakle, ta odluka, zajedno s Kurikulumom, nije proizašla iz primjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Odluka je pravni presedan i kao takvu ju je Ustavni sud i ocjenjivao.

Rekli ste da nije ukinut zdravstveni odgoj. Što to znači, s obzirom na to da se sadržaj ukinutog Kurikuluma više ne može predavati već program koji se provodio do školske godine 2012./2013.!?

Zdravstveni odgoj univerzalno je postignuće suvremenog odgojnog i obrazovnog procesa i naravno da Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo zdravstveni odgoj kao takav. On je ukinuo taj akt ministra kojim je on propisao konkretan kurikulum zdravstvenog odgoja.

Što ako na referendumu većina bude za ustavnu definiciju braka? Mora li Sabor to unijeti u Ustav?

Odluka na referendumu je po naravi stvari ustavna odluka, odluka ustavne snage jer je po Ustavu obvezujuća. Ako je riječ o promjeni Ustava koja je valjano izglasana na referendumu, onda ta promjena Ustava u dijelu i u izričaju koji je izglasan na referendumu stupa na snagu potvrdom da je referendum održan u skladu s Ustavom i pod pretpostavkama koje propisuje Ustav.

>>Krizmanić: Najmanje se mislilo na djecu, svatko se svakome inatio

>>\'Ustavni sud podržava zdravstveni odgoj, no prekršena je procedura\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije