Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurno ljeto

Čehe na plaži čuva paní Monika

Monika Horová, načelnica iz češkog Kladnog
Foto: \'Ivana Ivanovic/PIXSELL\'
1/6
11.07.2010.
u 12:00

Novinari Večernjeg lista patrolirali s češkim i slovačkim policajcima na omiškoj i makarskoj plaži.

"To su naši, naši policajci! Ajmo se slikati s njima, tako sam sretna", ushićeno je doviknula na prepunoj makarskoj plaži, na kojoj je "hvatala" brončanu boju, svojim sinovima Tomasu i Jakobu Slovakinja Anna Toholova kada je ugledala Tomaša Hudeca i mgr. Miroslava Sinčaka u ophodnji s našim kontakt-policajcem Matkom Kovačevićem.

Ta dvojica slovačkih policajaca svakodnevno patroliraju s Matkom i kolegom mu Valentinom Ivandićem područjem Makarske rivijere. Obilaze najfrekventnija mjesta, poglavito plaže. U odori su, bez naoružanja, a svojim su zemljacima "na raspolaganju" 24 sata.

Prilaze im njihovi turisti koji ljetuju kod nas. Pitaju svašta svoje policajce. Među ostalim – gdje je vrh Sv. Jure, kako se možemo gore popeti? Je li opasno?

Na 35 stupnjeva – cool

Tomaš Hudec i Miroslav Sinčak na hrvatski su Jadran došli u ispomoć, u sklopu MUP-ova projekta "Sigurna turistička sezona" koji se provodi još od 2006. godine. Ove turističke sezone mađarski i poljski policajci angažirani su na području PU zadarske, austrijski i njemački u PU istarskoj, francuski u PU dubrovačko-neretvanskoj, bavarski u PU primorsko-goranskoj, češki u PU splitsko-dalmatinskoj i šibensko-kninskoj te slovački u PU splitsko-dalmatinskoj i primorsko-goranskoj.

Reakcije na njihovu prisutnost iznimno su pozitivne. Ne ulijevaju nikakav strah, već samo sigurnost.

Dok se sa slovačkim policajcima Tomašom Hudecom i Miroslavom Sinčakom te našim Matkom šetamo Makarskom na temperaturi od oko 35 Celzijevih stupnjeva, a oni vrlo profesionalno i cool motre ama baš sve, Tomašu zvoni mobitel. Zovu Slovaci koji su u Varaždinskim Toplicama prije pola sata doživjeli prometnu nesreću! Pitaju kada će i kako dobiti zapisnik da bi što prije namirili štetu od osiguravajućeg društva. Ljubazno im je, vrlo detaljno, objasnio što trebaju učiniti i kome se obratiti.

– Treću godinu sam na vašem Jadranu na ispomoći. Lani sam bio na Krku. Idući vikend idemo na aerodrom u Resniku, potom u Omiš pa na Brač. Pomažemo našim turistima što god im zatreba i oni su zadovoljni – kazuje Tomaš.

Od neizmjerne su pomoći kada su njihovi turisti žrtve kaznenih djela, kada dožive prometne nesreće, utapanja, padnu s planina... Premosnica su između naših policajaca i njihovih građana, razbijaju jezične barijere koje znaju predstavljati goleme teškoće.

– Javljaju nam se kada im se izgube djeca, kada ostanu bez isprava, kada im treba liječnička pomoć, kad se ne uspijevaju sporazumjeti... – kazuje Miroslav Sinčak. Magistar matematike i fizike radio je na maloljetničkoj delinkvenciji, a već 12 godina je u prometnoj policiji.

Svi slovački turisti koji ljetuju kod nas znaju za njih. Kad ih vide, osjećaju se sigurno. I važno! Njihovi policajci djeluju i preventivno, posebno na području sigurnosti u prometu. Zbog njihove se prisutnosti drastično smanjio broj kaznenih djela i velikih tragedija.

Zgodna Monika Horova, načelnica policijske postaje u češkom gradu Kladnom, i praški policajac Ivan Hronovsky svakodnevno "patroliraju" s našim kontakt-policajcem Ivanom Milićem na području Omiša. Na čijim se ulicama uvečer najviše čuje baš češki jezik.

– Treću sam godinu angažirana ovdje. U početku je bilo puno intervencija, sada ih je sve manje. Prije dvije godine, kada su se moji Česi izgubili na vrletima Biokova, uspjela sam ih dozvati i locirati te su spašeni – kazuje Monika.

Skočila bi za njima u more

Ne govori puno, prava profesionalka. Budnim okom promatra sve na omiškoj plaži. A kada bi, ne daj Bože, vidjela da se netko utapa, u odori bi bez razmišljanja skočila u more, spašavala, iako je tu spasilačka ekipa.

Na sreću, veli, do sada nije imala takvih slučajeva.

Odaslali su svojim turistima preko radiopostaja poruke kako da se ponašaju, posebno na plaži, da ne ostavljaju bez nadzora novčanike, mobitele i vrijedne predmete.

Strani policajci nemaju ovlasti kao policijski službenici. Ne mogu nikoga uhititi, privesti ni ispitivati. No, kada njihovi turisti dožive prometnu nesreću, pomažu pri očevidu, prijevodu, daju im sve potrebne informacije.

Monika i njezin kolega Ivan sa skupinom Čeha ukrcali su se i u barku koja ih je odvezla na izlet u Radmanove mlinice. Podijelila im je letke, upozorila na opasnosti. Oni su bili presretni. Najučinkovitiji je, kaže, neposredni kontakt.

Ključne riječi

Komentara 22

BS
Berekin ST
12:05 12.07.2010.

Cesi slovenci su nam uvik bili najvjerniji gosti bez obzira na standard. Za vrime rata nam ih je bilo drago vidit bez obzira na pastete. Ugostit njihove policajce da se nasi gosti osjecaju sigurno je prevrijedan potez.

MA
Mayhaelo
13:13 11.07.2010.

Prvi put čujem za ovo, iako su, ako je suditi po članku, te akcije \'\'stranih policijskih službenika\'\' od 2006. godine. Doista odlična ideja! A i lijepo je vidjeti kako Čehi, Francuzi, Madžari, Njemci i drugi vole vidjeti svoje policajce. Ja bih se, nažalost, da sretnem naše policajce na ljetovanju npr. u Grčkoj, usrao od straha. Ali naši su bahati, drski, imaju osjećaj da su bogovi itd... tako da je to jasno.

DU
Deleted user
19:39 11.07.2010.

kolarjeva3 Pametnjakoviću nisu Slovenci udaljeni od Hrvatske kao Česi ili Francuzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije