Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što je motiv?

Čečeni nemaju razloga napadati SAD. Braća su djelovala sama

MIT, naoružani policajci (1)
Reuters/Pixsell
19.04.2013.
u 21:00

Napad u Bostonu po svojem se obrascu razlikuje od napada kakve po Rusiji godinama izvode čečenski separatisti

To što su dvojica bostonskih napadača, 26-godišnji Tamerlan Carnajev i njegov sedam godina mlađi brat Džohar Carnajev porijeklom Čečenci koji već najmanje godinu dana žive u SAD-u, ne uklapa se u tezu da je napad u Bostonu izveden pod patronatom Al-Qa\'ide.

– Čečeni dosad nisu napadali SAD niti za to imaju nekog razloga. Vrlo je vjerojatno da su dvojica mladića bila samoradikalizirana te da su eksplozivne naprave radila na svoju ruku, bez pomoći izvana – kaže analitičar Zoran Grgić. Inače, i sam model napada u Bostonu nipošto se ne podudara s obrascima napada kakve izvode Čečenci po Rusiji. Najmanje su dvije bitne razlike između napada na maratonu u Bostonu i napada kakve izvode islamisti u Rusiji. Vrsta eksploziva i, što je još važnije, taktika izvođenja udara.

Nisu bili samoubojice

– Prije svega Čečenci koriste prave vojne eksplozive koji imaju znatno drugačije djelovanje od naprava korištenih u napadu na maratonu. I drugo, puno bitnije, kada čečenski separatisti napadaju u Moskvi, oni idu u samoubilačke napade, a ova su dvojica vjerovala da neće biti uhvaćena. Naime, moskovsku željeznicu napale su bombašice samoubojice, a i pri napadu na moskovsko kazalište i zračnu luku Domodedovo napadači su znali da se neće vratiti živi. Ovdje je nešto sasvim drugo. Braća Carnajev ostavila su bombe među ljudima i otišla prije eksplozije – kaže Grgić.

U prilog ovoj tezi govori i podatak da su napadači bježali pred policijom nasumce bacajući bombe nakon što su otkriveni u petak ujutro na bostonskom MIT-u. Da napadači vjerojatno nisu bili povezani s nekom terorističkom organizacijom, smatra i dr. Vlatko Cvrtila, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Planirali nove napade

– Nisam siguran da je ovo vezano uz čečensko pitanje iako su obojica napadača čečenskog porijekla. Da je netko želio napadom skrenuti pozornost na politički ideju, za to bi preuzeo odgovornost, a u slučaju bostonskog napada to nije učinjeno. Braća su očito planirala da se za njihov identitet ne dozna, da ne budu otkrivena, a vrlo su vjerojatno planirala i nove napade. Ipak, ne bih to odmah dovodio u vezu s njihovom nacionalnošću ni s činjenicom da su oni vjerojatno muslimani – kaže dr. Cvrtila. Kako su se braća Carnajev tek nedavno doselila u SAD, vrlo su vjerojatno bila barem pod djelomičnim nadzorom sigurnosnih službi i postavit će se pitanje tko je pogriješio ne prepoznavši u njima potencijalnu opasnost.

– Na puno zasad nejasnih pitanja istraga tek treba odgovoriti – kaže dr. Vlatko Cvrtila.

>> Otac osumnjičenog napadača: Moj sin je pravi anđeo

>> Ovo su dvojica osumnjičenih za napad u Bostonu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije