Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovo

Catherine Ashton pripremila rezoluciju EU o Kosovu

Kosovo
REUTERS
30.07.2010.
u 17:53

U tekstu rezolucije poziva se Glavna skupština UN-a da pozove obje strane na nastavak "razvoja u smjeru dobrosusjedske suradnje, demokracije, regionalne i gospodarske suradnje u skladu s njihovom europskom perspektivom".

Europska šefica za vanjsku politiku Catherine Ashton podijelila je državama članicama EU prijedlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvaća mišljenje Međunarodnog suda pravde, a Beograd i Priština pozivaju na dijalog u "duhu dobrosusjedskih odnosa", javlja Radiotelevizija Srbije.

U tekstu rezolucije poziva se Glavna skupština UN-a da pozove obje strane na nastavak "razvoja u smjeru dobrosusjedske suradnje, demokracije, regionalne i gospodarske suradnje u skladu s njihovom europskom perspektivom".

- S poštovanjem prihvaćamo savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. srpnja 2010. doneseno na temelju zahtjeva glavne skupštine, da je proglašenje neovisnosti Kosova u suglasnosti s međunarodnim pravom - navodi se u tekstu prijedloga rezolucije. Autori ove rezolucije drže da će EU uspjeti osigurati jedinstvo oko biti teksta, jer su jezik i ton dokumenta "najvjerojatnije" prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu priznale neovisnost Kosova - Grčku, Španjolsku, Rumunjsku, Slovačku i Cipar, navodi RTS.

S druge strane, srbijanski predsjednik Boris Tadić kaže da je rezolucija o Kosovu, koju je Beograd predložio UN-u, "konstruktivan dokument, koji je u skladu s interesima EU, što je potvrdila i Europska komisija".

Tadić je danas novinarima rekao da se Srbija pri pisanju rezolucije konzultirala s "europskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna kako Europska komisija, tako i velika većina zemalja članica EU.

- Mi smo sa svojim europskim prijateljima sve vrijeme bili u kontaktu jer Srbija treba biti predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga iznenađivati i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose s EU - rekao je Tadić, istaknuvši da je Srbija ipak "samostalno pisala rezoluciju, odnosno nije bilo rada na zajedničkom tekstu". Srbija, kako je istaknuo, svojim pristupom ne raspiruje strasti, već doprinosi mirnom i trezvenom rješenju kroz dijalog, u kojemu "sve strane trebaju dobiti nešto, ali i izgubiti ponešto".

- Mi smo, naravno, svjesni činjenice da možda dva milijuna Albanaca na Kosovu ne žele prihvatiti ustavni poredak Srbije, s druge strane svijet mora biti svjestan činjenice da Srbi na Kosovu ne žele primiti suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira trebamo tragati za rješenjem koje će osigurati mir i razvoj - poručio je Tadić dodajući da je Srbija predala rezoluciju jer je imala informaciju kako će i Kosovo podnijeti svoju rezoluciju, a "mi nismo smjeli na sebe preuzeti rizik da budemo drugi predlagači".

Ključne riječi

Komentara 3

BE
besliciv
01:50 31.07.2010.

poručio je Tadić dodajući da je Srbija predala rezoluciju jer je imala informaciju kako će i Kosovo podnijeti svoju rezoluciju, a \"mi nismo smjeli na sebe preuzeti rizik da budemo drugi predlagači\". --------------------------------------------------------------------- SVASTA !...hebate koji su to tupavi idioti.....\"trceca diplomacija\" !! .... novi izum srpske politicke \"elite\" ali jasno nista od toga . (citaj jos jedna pobeda u nizu).....lol

AC
{,acide;}
12:35 31.07.2010.

31.07.2010. u 01:50h plavomore je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ More trčaćeš ti za glavom kad popiješ jednu zaušku muslimančino tupava !

SZ
satan_zagorski
12:51 31.07.2010.

haha 2 milijuna Albanaca neće prihvatiti ustavni poredak Srbije, a Srbi na Kosovo ne žele primiti suvereni krov države Kosovo...dakle izlaz je Srbiju pripojiti Kosovu kao autonomnu pokrajinu iliti SAO Srbija...Srbija je Kosovo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije