Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI ZAVODNIK

Casanova je opisao avanture sa svih svojih 120 ljubavnica

casanova
Boris Šćitar
21.02.2010.
u 16:26

Rukopis Casanovinih memoara, koje je pisao između 1789. i 1793., završio je napokon u Francuskoj nacionalnoj biblioteci, ali je papreno plaćen – čak 6,8 milijuna eura

Priča o sudbini Casanovina rukopisa gotovo je jednako uzbudljiva kao i život toga legendarnog ljubavnika, koji je umro u 73. godini u progonstvu u Češkoj 1798. Rukopis njegovih memoara, koje je pisao između 1789. i 1793. i u kojima je, među ostalim, opisao i svoje ljubavne avanture, završio je napokon u Francuskoj nacionalnoj biblioteci, ali je papreno plaćen – čak 6,8 milijuna eura – javio je AFP.

U svojim memorima “Povijest moga života” od 3700 stranica opisao je ljubavne pothvate sa 120 žena i djevojaka, među kojima je bila i jedna časna sestra. Od 19. stoljeća objavljeno je bezbroj verzija Casanovinih memoara, a za originalnu verziju mislilo se da je uništena u bombardiranju Dresdena.

Poslije se ipak pokazalo da se čuva u jednom sefu. U rukopisu su mnoga imena precrtana – Giacomo ih je, pripremajući rukopis za objavljivanje, izbacio ili ih je zamijenio inicijalima, kao i neke škakljive dijelove teksta. Casanovini su memoari napeti poput akcijskih filmova, puni su seksa, iznenadnih obrata, vratolomnih bjegova. Slavan je Casanovin bijeg iz venecijanskog zatvora Piombi, ali i iz Pariza 1760. nakon što je na sebe navukao bijes utjecajnih ljudi iz svite Luja XV. čije je žene i kćeri ne samo zaveo nego i učinio žrtvama svojih prijevara.

 

Slavni venecijanski zavodnik vratio se u grad svjetlosti dva i pol stoljeća nakon što je iz njega pobjegao. U svoj je drugi dom stigao zahvaljujući svojim memoarima i spektakularnoj kupnji Francuske nacionalne biblioteke. (rb/vlm)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije