Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad neizvjesnije

Cameron se ponaša kao premijer, a Brown i Clegg maštaju o koaliciji

Brown, Clegg i Cameron
REUTERS
04.05.2010.
u 21:20

Zbog većinskog izbornog sustava kojim se bira 650 članova parlamenta, teško je bilo što predvidjeti

Samo dan prije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji sve su opcije otvorene. Iako predizborne ankete daju blagu prednost konzervativcima, to još ne znači da će oni imati dovoljnu većinu za sastavljanje vlade.

Bez mirne većine

Ali nije to jedini paradoks koji se može očekivati nakon zatvaranja birališta. Zbog većinskog izbornog sustava kojim se bira 650 članova parlamenta, teško je bilo što predvidjeti. Može se, na primjer, dogoditi da laburisti dobiju najmanje glasova, ali najviše zastupnika.

No trebalo bi se dogoditi pravo čudo da osvoje većinu u parlamentu. Može se također dogoditi da liberali, koji su zbog iznimno telegeničnog Nicka Clegga napravili najveći napredak u kampanji, prema broju glasova budu vrlo blizu konzervativcima i laburistima, ali da zbog izbornog zakona, koji favorizira dvije najjače stranke, osvoje upola manje zastupničkih mjesta. Dovoljne su vrlo male promjene u biračkom raspoloženju da se ostvari neki od navedenih scenarija. Ipak, najizglednije je da će novi premijer biti konzervativac David Cameron, ali velika je nepoznanica s kakvom će većinom ući u Downing Street 10. Stručnjaci predviđaju da će jedan od prvih predizbornih poteza novog premijera biti promjena izbornog zakona koji bi ubuduće trebao vjernije oslikavati volju glasača u parlamentu. Potpomognut podrškom konzervativnih medija te onih u vlasništvu tajkuna Ruperta Murdocha, konzervativac David Cameron već se ponaša kao premijer. Najavio je i prve poteze koje će provesti odmah nakon izbora. Kako bi osigurao većinu, plaši građane da će država otići u kaos ne bude li imala efikasnu jednostranačku vladu.

Udarci sa svih strana

Trenutačnog premijera Gordona Browna napadaju sa svih strana. Jedan kandidat njegove stranke nazvao ga je najgorim premijerom. Bez obzira na sve napade, Laburistička stranka još se dobro drži.

U relevantnim anketama dobiva oko 28 posto glasova, što je tek nekoliko postotaka manje od favoriziranih konzervativaca. Za stranku koja je 13 godina na vlasti te koju vodi prilično nepopularni Brown stvari i nisu tako loše.

Zvijezda kampanje liberal Nick Clegg svoju popularnost neće kapitalizirati na ovim izborima isključivo zbog izbornog sustava koji favorizira laburiste i liberale. No, tko god bude formirao vladu, morat će provesti reformu izbornog sustava. Novog šefa vlade čekaju vrlo teški i bolni rezovi javnih troškova te izvlačenje države iz recesije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DonLon
DonLon
07:20 05.05.2010.

Ako jedna od vecih stranaka sastavlja vladu u koaliciji s liberalima, nadam se da ce doci do promjene sadasnjeg izbornog sustava/zakona. Naravno da se konzervativci i laburisti ne zure nista mijenjati jer i jednima i drugima odgovara stanje kakvo je sada. Vidjeti cemo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije