Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Keniji

Čakovčanka s djecom za dlaku izbjegla pokolj u Westgateu

nairobi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.09.2013.
u 19:35

Islamistička skupina iz Somalije jedna je od najnasilnijih organizacija i povezana je s Al-Qa'idom

Gusti crni oblak dima koji se digao iznad Westgatea u kenijskom glavnom gradu Nairobiju označio je posljednju fazu operacije slamanja terorista koji su još prije dva dana zauzeli ovaj trgovački centar ubivši pritom najmanje 68 ljudi.

Suzavcem na civile

Većina islamskih terorista bila je zabarikadirana u velikom supermarketu Nakumatt, a uz kenijsku vojsku i policiju, koje su izvele udar, na poprištu su bili i savjetnici iz Izraela, najvjerojatnije pripadnici specijalnih postrojbi obučeni za protuterorističko ratovanje u urbanim područjima.

– Napredujemo u centru i naše postrojbe sada imaju veliku prednost pred teroristima – objavio je na Twitteru zapovjednik kenijske policije general David Kimaiyo. Dok se vodila akcija oslobađanja centra, koja je još uvijek traje, nije bilo potpuno jasno koliko se talaca nalazi u centru, no policijska je procjena da je njihov broj relativno malen. Žestoka pucnjava koja je dopirala iz trgovačkog centra jasno je pokazivala da su u tijeku žestoke borbe, no policija je podjednako velikih problema imala i s tisućama znatiželjnih stanovnika Nairobija koji su okruživali centar pokušavajući vidjeti što se tamo događa. Zbog toga su sigurnosne snage ispalile suzavac prema promatračima kako bi ih rastjerale.

– Centar je poprište zločina, ne prilazite blizu. Ne samo da smetate snagama sigurnosti nego i sebe dovodite u opasnost – poručivali su megafonom policajci okupljenoj masi.

A opasnosti je doista bilo. Pucnjava koja je odjekivala na poprištu događaja podsjećala je na najžešće ratne okršaje kakvi se vode u Siriji.

Nije to ni previše čudno kada se zna da su teroristi pripadnici izuzetno nasilne militantne skupine Al-Shabab iz Somalije, a napadači pod njihovom zastavom došli su u ovu, očito pomno planiranu akciju, iz raznih krajeva svijeta.

Kenija se ne boji

– Prema podacima koje sada imamo napadači su iz Somalije, ali i SAD-a, Kanade, Finske, Kenije i Velike Britanije – objavio je policijski general Julius Karangi. Ovo je prvi veliki teroristički napad u Keniji u posljednjih desetak godina, no Kenijci su odlučni pokazati teroristima da se ne boje.

Talačku krizu u Nairobiju za dlaku je izbjegla Čakovčanka Damira Golubić. U centar s djecom odlazi svakog vikenda pa su i ove subote tamo proveli prijepodne.

– Radni tjedan počeo je normalno. Ja sam na poslu, stariji sin je u školi, jedino je mlađi ostao kod kuće jer je njegova škola pokraj centra Westgate – kaže Čakovčanka Damira Golubić koja se u Nairobi doselila u veljači ove godine.

– Oko 12.30 sati rekla sam sinu da je vrijeme da idemo doma. Tada nije bilo nikakvih znakova da će 10 minuta kasnije početi takav užas – kaže Damira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije