Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA EUROSTATU

Čak četvrtina stanovništva EU pogođena je siromaštvom

beskućnik
change.org
08.02.2012.
u 16:35

Najveći broj socijalno i materijalno zakinutih građana zabilježila je Bugarska s ukupno 42 posto siromašnih

Gotovo četvrtina populacije u Europskoj uniji bila je u 2010. godini pod prijetnjom siromaštva i socijalne isključenosti, objavio je Eurostat. Ustanovljeno je da je 2010. oko 115 milijuna ljudi posjedovalo prihode na rubu siromaštva, živjelo u kućanstvima s vrlo niskom zaposlenošću ili su bili teško materijalno uskraćeni.

Najveći broj socijalno i materijalno zakinutih građana zabilježila je Bugarska s ukupno 42 posto siromašnih. Slijede je Rumunjska sa 41 postotkom i Latvija sa 38, dok je u Litvi ustanovljeno da je udio siromašnih u ukupnoj populaciji iznosio 33, a u Mađarskoj 30 posto.

Siromaštvo je najmanje problema prouzročilo Česima gdje se njih ''samo'' 14 posto suočilo s egzistencijalnim problemima te u Švedskoj i Nizozemskoj sa po 15 posto. U Finskoj i Luksemburgu siromaštvo je prijetilo 17 posto građana.

Statistike su pokazale da su mladi bili posebno ugrožena demografska skupina jer su loši materijalni uvjeti prijetili čak 27 posto mladih ispod 18 godina. I za njih je najgore bilo u Rumunjskoj gdje ih je ugroženo gotovo 49 posto.

S lošim materijalnim uvjetima suočilo se i 23 posto radno sposobnog stanovništva u Uniji te 20 posto starijih od 65 godina.

Ključne riječi

Komentara 9

DO
DoktorAmer
18:04 08.02.2012.

Znaci slicno kao u Americi, gdje jo oko 20 5 siromasnih. Definicija siromastva u USA je prihod manji od 2000 dolara mjesecno za familiju od 4 clana. Kupovna moc dolara u Americi je znatno visa nego u Europi.

Avatar flegmatik
flegmatik
18:11 08.02.2012.

Ma neeee, u EU nema siromastva. Tamo samo teku med i mlijeko.

SP
spartak
15:18 09.02.2012.

Taj postofak će samo rasti. Kao i prosječno bogatstvo najbogatijih. Smrt kapitalizmu - sloboda narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije