Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudska statistika

Haaški pritvorenici su predebeli i stari

scheveningen Haag
Foto: reuters
1/7
20.05.2010.
u 14:10

Prosjek starosti pritvorenika Haaškog tribunala iznosi 57,4 godine, a čak 78 posto ih je debelo.

Prosjek starosti pritvorenika Haaškog tribunala dvostruko je veći od prosjeka u nacionalnim zatvorima u svijetu i iznosi 57,4 godine, a čak 78 posto haaških uznika je debelo, izjavila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić agenciji Tanjug. 

Prema podacima suda, pritvorenici u Scheveningenu najčešće boluju od srčanih bolesti izazvanih niskim i visokim krvnim tlakom, čak 66 posto, imaju problema s kralježnicom (34 posto), a više od tri četvrtine ukupnog broja svih pritvorenika patilo je ili pati od debljine - 78 posto.

Nerma Jelačić istaknula je da svi pritvorenici imaju odgovarajuću zdravstvenu skrb i da se o njihovu zdravlju redovito brinu liječnici i medicinske sestre, kao i posebno angažirani specijalisti kada je to potrebno. Sud za troškove liječenja jednog pritvorenika troši oko 3800 eura za njihova boravka u pritvoru koji prosječno iznosi 1346 dana.

Kada su u pitanju posebne operacije i njega koju traže pritvorenici, kao što je liječenje u državi podrijetla pritvorenika, o njima odlučuje sud za svaki konkretni slučaj posebno, izjavila je Nerma Jelačić za Tanjug. Isto pravilo vrijedi i kada pritvorenik traži da ga pregleda liječnik po njegovu izboru.

Svih 36 haaških pritvorenika ima pravo na šetnju svaki dan, koja im se preporučuje (najmanje sat vremena), zatim na korištenje teretane, kao i na bavljenje timskim sportovima.

Komentara 4

HE
Heli
03:10 21.05.2010.

Dobro jedu, dobro spavaju, idu na vjezbanje, nemaju straha od kazne, jer ma kakva bila kazna, oni biraju drzavu u kojoj ce je izdrzavati. Naravno, njihovi prijatelji se ranije pobrinu za garancije o prijevremenom pustanju.Zasto se ne debljati a sve ostale bolesti dolaze sa staroscu.

OB
-obrisani-
14:50 20.05.2010.

ha,ha nije li i Milosevic krepao od srcane bolesti?......................................................... Jos tamo davne 1946 pristigao je u USA Heinrich Muller sef Gestapa i Himmlerov gazda. Potpisavsi masni ugovor sa CIA odmah se pobrinuo da se primitivni nacin ubijanja nepodobnih, bacanjem naa plocnik sa visekatnica ,zamjeni novim modernijim.......................... induciranjem srcanog udara....... A od onda je proslo mnogo vremena.........Valjda su unaprijedili tehnologiju...

MM
Mladen Miletić
16:37 20.05.2010.

Nerma Jelačić istaknula je da svi pritvorenici imaju odgovarajuću zdravstvenu skrb , ali svejedno sjetite se Milošević je imao posebnu jeftinu demokratsku skrb za zločince . Samo znate nije mu placebo ništa koristio !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije