Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Čak 61 posto građana protiv koncesija autocesta

'02.10.2011., Vrgorac - Autocesta A1 nakon ulaza u Vrgorcu, u pravcu Zagreba, kod vijadukta Kokorici. Ilustracija. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Ivo Čagalj/PIXSELL
12.07.2013.
u 19:45

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV, građani su se izjasnili protiv monetizacije autocesta radi smanjenja državnog duga

Čak 61,1 posto građana Hrvatske protivi se Vladinu planu kojim bi se autoceste dale u koncesiju na 30 ili 50 godina, a dobivenim novcem podmirio državni dug i krediti. Rezultat je to istraživanja Dnevnika Nove TV u kojem podršku takvoj Vladinoj ideji izražava 30,3 posto, dok 8,6 posto građana s time uopće nije upoznato! Monetizacijom autocesta država bi, barem prema procjenama, mogla dobiti tri milijarde eura, što bi bilo dostatno za pokriće 10 posto javnog duga koji je već sada dosegao 22 milijarde.

Protivnici koncesije ili monetizacije misle da su autoceste građene novcem građana te da nije u redu da sada koncesionar profitira. Njih 60 posto smatra da su autoceste nacionalno blago te ih ne treba davati strancima, a 47,3 posto ispitanika drži da je važnija dugoročna isplativost nego novac koji bi smanjio kredit.

Među trećinom građana koji misle da je koncesija dobra, većina ili njih 65 posto smatra kako se time smanjuje javni dug, što je zapravo najvažniji zadatak. Njih 57,8 posto misli kako autoceste ostaju Hrvatskoj, a država dobiva novac. Četrdeset posto građana mišljenja je da je sada važno osigurati novac kojim se vraćaju krediti, a ne razmišljati o dugoročnoj isplativosti.

Osim istraživanja o koncesijama za autoceste, Nova TV ispitala je i stav građana o legalizaciji objekata te prezentirala kako samo 7,5 posto građana misli da će cijeli posao biti gotov za dvije godine, a najviše, čak 29,9 posto građana, smatra da će posao legalizacije bespravne gradnja trajati i dulje od 2023. godine.

>> "Koncesija na 50 godina u stvari je prodaja autocesta!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije