Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trbuhom za kruhom

Čak 60.000 Srba uzelo mađarsko državljanstvo

inkasator
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
21.09.2013.
u 00:01

Mađarsko državljanstvo od siječnja prošle godine zatražilo je više od 100.000 srpskih građana

Više od 100.000 građana Srbije od siječnja prošle godine podnijelo je zahtjev za dobivanje mađarskog državljanstva, a čak 60.000 tih zahtjeva je odobreno, pa su novi državljani Republike Mađarske već položili i zakletve, piše Blic.

Polovica ih je, uglavnom mladih, zatražila i mađarsku putovnicu jer se žele besplatno školovati u Mađarskoj. U Konzulatu Mađarske u Subotici zakletve se polažu gotovo svakodnevno, jer se dnevno primi više desetaka zahtjeva. Slična situacija je i u Beogradu.Uvjet za dobivanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriju tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika. Uvjete ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. godine, kada je prilikom podjele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj.

- Svakodnevno se javi na desetine Novosađana, najčešće telefonom, ali i dolaze kod nas i raspituju se kako mogu postati državljani Mađarske - kazala je Melinda Ladišić, šefica novosadskog ureda CMH (Jedinstvo mađarske manjine), organizacije koja se bavi pružanjem besplatnih pravnih savjeta u vezi s državljanstvom. dok su iz mađarskog veleposlanstva u Beogradu potvrdili kako građani Srbije na državljastvo čekaju tri do šest mjeseci nakon predaje zahtjeva.

>>Ksenofobija najveća prema Romima, tražiteljima azila i Srbima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije