Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj dioki

Čačić: Ježić sutra predaje Dioki. Radnici: Ništa ne znamo o tome!

Dioki prosvjed (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.03.2012.
u 11:33

Radili smo sve, čak i prodavali zlatne zube da bismo platili račune za režije i struju, upozorili su obespravljeni radnici Diokija

Nakon polusatnog sastanka s radnicima Diokija, ministar Radimir Čačić poručio je novinarima da je sporazum postignut.

– Sutra će Ježić potpisati ''squeeze out''  te će ostati u vlasničkom udjelu, no on će mu se smanjiti na 1%. Na njegovo mjesto ulaze ključni vjerovnici koji će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo, a radnici će u roku od sedam dana primiti zaostale plaće. Imenovat će se i nova uprava – poručio je Čačić.

No, predstavnici DIOKI-ja koji su iz zgrade Ministrstva gospodarstva izašli 40- tak minuta nakon Čačića kažu kako nemaju pojma o onome što je ministar obećao. Iako je Čačić rekao da Ježić već sutra ostaje na samo 1 posto vlasničke strukture, radnicima je poručeno kako se moraju strpiti do petka kada će se pokušati postići dogovor vjerovnika sa većinskim vlasnikom. Plaće, kako su rekli, mogu očekivati tek nakon toga.

- Spreni smo posljednji put vjerovati u obećanja, a nakon toga krećemo u druge akcije. Čekat ćemo taj petak ali tvornica će biti u blokadi, rekao je Bojan Kovačić predstvanika radnika Diokija koji je bio na sastanku s ministrom Mirandom Mrsićem. Ne znam o čemu Čačić govori, to mi gore nismo čuli, poručio je Kovačić.

Nakon njegovog obraćanja radnicima prolomio se zvižduk nepovjerenja i nitko ne vjeruje da će se problem riješiti.

- Nitko vam ovdje neće reći da išta vjeruje, predugo smo čekali i preostaje nam biti na cesti i blokirati firmu, kaže  Ivan Meštrović (51),  koji očekuje isplatu zaostalih plaća čiji se iznos popeo na više od 20.000 kuna.

Ministar Čačić, saznajemo, iako se obratio novinarima i obećao rješenje već sutra, uopće nije bio na sastanku.

Rezultat je to prosvjeda kojim je povorka od 250 nezadovoljnih radnika Diokija, koji već pet mjeseci nisu dobili plaću, u utorak ujutro, uz podršku brojnih sindikalaca, započela mirno okupljanje ispred Hrvatske narodne banke. Radnici su potom krenuli do Trga bana Josipa Jelačića, gdje su se nakratko i zadržali, da bi se zatim Gajevom ulicom uputili prema Ministarstvu gospodarstva. Tu im je podršku došlo pružiti i tridesetak umirovljenih radnika Diokija.  ''Hrvatska mladost prolazi pored vas'', '' Mi želimo raditi'', ''Tko će hraniti našu djecu'' - samo su neke od poruka ispisanih na transparentima. – Ježiću odlazi! – skandirali su radnici podsjećajući da su činili sve da bi platili račune za struju i režije. Jedan od njih bio je prisiljen prodati tri zlatna zuba.

– Ovdje smo u mirnom prosvjedu, borit ćemo se i rukama i zubima za ono što smo zaradili, krajnje je vrijeme da sjednete za stol i dogovorite se, ali ako to ne uspijete, što onda može ranjena zvijer nego ugristi?! – upozorio je rekao Bojan Kovačić, predstavnik radnika Diokija. Radnici nisu krili ogorčenje što im Vlada unatoč obećanjima nije pomogla u ovoj bezizlaznoj situaciji.

– Ne želimo slušati kako je Dioki privatna tvrtka. To je bila državna tvrtka, tko je dozvolio Ježiću da je privatizira? Riješite stvar – oštro je reagirao Zdravko Rumenović, predsjednik radnika u Radničkom vijeću. Brojni govornici zamolili su podršku građana, a prisjetili su se i radnika Dalmacijavina, Gredelja, Kamenskog te svih ostalih koji su se našli u sličnoj situaciji. – Rekli su da će se ovaj problem riješiti, ali smo i danas jednako daleko od tog obećanja. Vlada kupuje vrijeme i pitanje je kada će platiti dugove. Nitko nema pravo reći da je neka tvrtka privatna svojina jer ako to ona i jest, njezini radnici zasigurno nisu – poručio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prolazeći pokraj zgrada Državnog odvjetništva i Ministarstva financija, radnici su pojačali zvižduke te se nakratko zaustavili. – Očekujemo rješenje od vas, od svih mjerodavnih da riješe našu situaciju. Čekat ćemo, nećemo odustati, nećete nas slomiti – poručio je Bojan Kovačić okupljenima.

Kada su pristigli ispred Ministarstva, radnici su uz zvižduke i povike još jedanput ponovili zahtjev za zaostalim plaćama.

– Dragi Diokijevci, nalazimo se na mjestu najvećih obećanja i laži. Ovdje smo bili i u siječnju kada su obećali da ćemo nastaviti raditi i primiti plaće, ali do sada ništa od toga. Iz ovog Ministarstva doživjeli smo najveće uvrede jer su nam rekli da je tvrtka privatna i da s nama nemaju veze – poručio je Mladen Matić, član stožera za obranu Diokija.

Poslije govora Diokijevci su skandirali: ''Čačiću srami se, Čačiću srami se!" nakon čega su predstavnici tvrtke točno u podne ušli su u Ministarstvo, gdje ih je primio prozvani Radimir Čačić.

Ključne riječi

Komentara 51

ZL
zlako
12:25 20.03.2012.

Podrška od bivšeg Diokijevca 2001 odbačenim zbog zatvaranja profitabilnog pogona polietilana.Proces uništenja traje konstantno od 1999.godine i ovo je samo šlag na tortu pohlepe i prijevare.Držite se i samo hrabro jer su vam šanse male pa ako se u budučnosti otvori Dioki vas če svakako maknuti na cestu jer njima trebaju poslušni robovi a ne trebaju vas.

AB
abendblatt
12:25 20.03.2012.

Stvarno je sramota, koliko nebrige za radnike Diokija pokazuje ova socijalno neosjetljiva Vlada, vratite HDZ na vlast, oni su bar saslusali radnike i sa njima porazgovarali, Milanovicu , radnici nisu stoka sitnog zuba , probudi se.

CA
capronza
12:22 20.03.2012.

Gdje je sad Socijalna Drzava i pravDA?, zasto se Jezicu ne skinu onih pet (5) milijuna Eura, dobivenih od Rusa i isplate radnicka potrazivanja, zasto drzava ne isplati radnicima Diokija zaostale place, i naplati se kod Jezica?, ti isti radnici dali su glas ovoj Vladi, a ta Vlada ih ne hebe ni jedan (1) %, sramota kakvu Vladu imamo, HARAC VLADA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije