Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poskupljenje ide

Čačić građanima: Ugradite brojila pa više nećete grijati parkove

'24.08.2012., Varazdin - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic i ministar graditeljstva potpisali su ugovore s ravnateljima 5 srednjih skola i ucenickog doma o adaptaciji Pho
'Marko Jurinec/PIXSELL'
18.09.2012.
u 14:30

Čačić je najavio da će s HEP-om dogovoriti da se definira poseban program u kojem će s Ministarstvom socijalne skrbi sufinancirati uvođenje brojila za 20-ak posto socijalno ugroženih

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić novinarima je u Saboru podrobno objasnio odluku o poskupljenju grijanja u nekoliko hrvatskih gradova te ustvrdio da je ono i više nego opravdano. Pri tome je najavio da će s HEP-om dogovoriti da definira poseban program u kojem će s Ministarstvom socijalne skrbi sufinancirat uvođenje brojila za 20-ak posto socijalno ugroženih jer se time smanjuje trošak do 70 posto, ne 37 koliko je poskupljenje.

Čačić je odgovorio na pitanje hoće li građani moći podnijeti to poskupljenje od 37 posto koje traži HEP Toplinarstvo.

– U Toplinarstvu je situacija puno gora nego u samom HEP-u, tu se do ove godine akumulirao gubitak od milijardu kuna, s prošlom godinom 320 milijuna kuna, a kad bismo ovog trenutka otpustili sve zaposlene u Toplanama, to bi bilo 5,5 posto cijene. A ovdje se radi o pomaku od 37 posto. Postavlja se pitanje zašto HEP iz razlike na struji ne pokrije gubitke Toplinarstva. Jednostavno zato što je potpuno neprihvatljivo, amoralno, tržišno protivno, kako god želite, da svi građani Hrvatske, njih 95 posto, plaćaju beneficiranu struju toplana koje ima svega pet posto građana. To jednostavno nitko ne može ni na kakav način opravdati. Da je tome tako, lako je utvrditi i kroz brojeve jer, recimo, tamo gdje gradovi vode toplane, a ne država, tamo je situacija ovakva – Split ima ovog trenutka 2,5 puta veću cijenu nego gradovi o kojima govorimo, a to su Zagreb, Velika Gorica, Samobor, Zaprešić i Osijek, Varaždin ima tri puta veću cijenu, Vukovar dva puta, Virovitica dva puta veću cijenu, Rijeka više od tri puta, Vinkovci tri puta, Slavonski Brod tri puta, Karlovac tri puta, Požega tri puta veću cijenu – rekao je Čačić i dodao kako su tamo gdje gradovi sami vode svoje toplane i sami plaćaju svoju cijenu, cijene više.

– A mi sad na te dva ili tri puta niže cijene kroz HEP dajemo zahtjev da se dovede do porasta cijene energenata od 37 posto, jer je došlo do 110 posto porasta cijene, kad se cijena stavi na ovo što se sada plaća, tada ćemo doći do cijene koja će još uvijek prosječno biti dva puta niža od cijene u ovim gradovima. Ne znam je li to svakome jasno. Dakle, s ovim porastom cijena to će biti dva puta jeftinije od cijene koju gradovi plaćaju tamo gdje oni vode svoje toplane. Zašto je tome tako, stvari su jasne, jer imate u tim godinama koje su iza nas porast cijena energenata koji ukupno prelazi 110 posto, to svi vi vidite kroz cijenu benzina. Uvijek je bilo priče zašto Vlada ne zaustavi porast cijene benzina, pa zato što Vlada ne proizvodi naftu koju kupujemo na svjetskim tržištima, a tako i HEP, odnosno ne, toplane ne proizvode naftu nego je kupuju na svjetskim tržištima. A kako je utjecaj radne snage u toj cijeni svega 5,5, posto, onda na onih 94,5 posto HEP nema nikakva prostora za utjecaj – nastavio je Čačić te dodao kako nitko ne želi da ove godine HEP ponovno ima 500 milijuna gubitaka, pa da se sutra za to mora tražiti povišenje cijene struje, pa da 95 posto građana Hrvatske plati za ovih pet posto tu razliku.

– Ne vidim tko to bi uopće imao obraza. Sve to zajedno dogodilo se samo zato što je 2010. godine Vladi Jadranke Kosor tada HEP, s upravom koju je postavio HDZ, zbog istog problema, gubitka u Toplinarstvu, postavio zahtjev za 45 posto povišenja cijene, Hera ga je odobrila tada, i tada je Vlada smijenila ravnatelja Here jer je prihvatio brojeve koji su očiti. I tada je promijenjen zakon i prenesene su ovlasti na gradske skupštine i općinska vijeća o određivanju cijena. E pa sad država, koja nema hrabrost kazati  što je istina, što košta i kako sustav funkcionira ne zaslužuje da se zove država. Vlada koja prebacuje svoju odgovornost na općinske i gradske skupštine ne zaslužuje da se zove vlada. Tada su te skupštine odbile to poskupljenje, naravno, jer što bi pristale kada to mogu prebaciti na teret svih građana Hrvatske. Za onaj dio građana danas spornih gradova to je super, platit će netko drugi. E ne može plaćati – odlučan je Čačić te dodao kako su stanovnici gradova u kojima već plaćaju višu cijenu uveli brojila kako bi kontrolirali svoje troškove.

– Vi znate kako se griju neke stambene zgrade, otvoreni su im prozori i vrata pa hajdemo zgrijati okolne parkove jer je svejedno, plaća netko drugi, on ne plaća. Kad se počne plaćati realne cijene, tog trenutka u većini ovih gradova uveli su svoja brojila. Tu dolazimo do socijalne mjere, ovdje ću tražiti da se HEP zajedno s Ministarstvom socijalne skrbi definira i sufinancira poseban program, da za recimo 20-ak posto socijalno ugroženih građana i samom tom činjenicom se smanjuje trošak do 70 posto, ne 37 koliko je poskupljenje, i tada se vi u suštini počinjete ponašati racionalno. Trošak vam je niži, a država i svi građani ne plaćaju cijenu za druge – najavljuje Čačić te dodaje kako je "priča o tome da HEP treba restrukturirati sebe pa ne bi bilo poskupljenja bezobrazna laž".

Novinari su pitali za komentar kako to da je prošla vlada govorila da je HEP saniran i da nema nikakvih dugovanja, a sada se priča o velikim dugovanjima i poskupljenjima na koja se nije išlo godinama.

– Bivša vlada ostavila je HEP s potencijalnim gubitkom od milijardu kuna, direktor Begović i cijela vodeća ekipa HEP-a, koja je otišla u trećem mjesecu, bili su kod mene sa zahtjevom da se te korekcije u cijenama HEP-a napravi i s obrazloženjima kojima nije bilo nikakvog razloga da se ne vjeruje. Naročito zato što je Hera već sve te razloge potvrdila, ali Vlada nije donijela odluku. Prema tome, ili je govorio istinu direktor HEP-a kojeg su postavili kolege iz HDZ-a ili Vlada. Naravno, govorio je istinu direktor HEP-a. Na tragu tih brojeva došlo je do ovih odluka jer prošla Vlada ih jednostavno nije željela donijeti. Što to u prijevodu znači, to znači da ovog trenutka mi dalje ne srljamo u gubitke i da je ovoga trenutka HEP na razini cijena struje pokriven. Znate, rečeno je da se restrukturiranje u HEP-u mora provesti, međutim ukupno restrukturiranje u HEP-u mora imati svoje granice jer svi zaposleni ovog trenutka u HEP-u koštaju 15,1 posto ukupnog prihoda HEP-a, a njihovi gubici su u startu bili 22. Drugim riječima, da nitko nije radio, a malo je teško očekivati da nitko u HEP-u ne radi, još bi uvijek HEP bio u gubicima da se korekcija nije napravila – objasnio je Čačić.

Komentara 88

TO
tom
14:42 18.09.2012.

ova vlada pojma nema. poskupljenje energenata i grijanja koštat će ih mandata. u ožujku 2013. godine državni će proračun bankrotirati! kako? vidjet će te!!!

DU
Deleted user
14:42 18.09.2012.

Ne samo da je opravdano, nego je i velika šteta što poskupljenje nije i veće...

Avatar Matija22
Matija22
16:06 18.09.2012.

šta ovaj nije u zatvoru još?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije