Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO demoskop

Čačić najnepopularniji političar u Hrvatskoj, SDP i dalje ispred HDZ-a

'12.07.2012., Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic na zavrsnoj svecanosti twinning projekta Razvoj sustava procjene ucinaka propisa, financiranog u sklopu Programa
'Davor Puklavec/PIXSELL'
03.08.2012.
u 11:49

Na ljestvici stranačkih preferencija HDZ-u nije pomogla ni žestoka kampanja protiv zakona o MPO-u.

SDP i dalje ima veliku prednost pred HDZ-om, pokazao je CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, priopćili su iz te agencije.

Na ljestvici stranačkih preferencija HDZ-u nije pomogla ni žestoka kampanja protiv zakona o MPO-u. – SDP bilježi izrazitu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije koji je počeo još u veljači. Naime, početkom kolovoza SDP je bio izbor 27,6 posto hrvatskih građana, dok je prije pola godine ova stranka bilježila izbor od 34 posto. U posljednjih je mjesec dana potpora SDP-u skliznula 0,9 posto (u srpnju je iznosila 28,5%). Istovremeno je glavna oporbena stranka nakon tromjesečnog klizanja izborne potpore tijekom kampanje za unutarstranačke izbore, stabilizirala svoju izbornu potporu uz blagi porast (početkom kolovoza ona iznosi 18,8%, u srpnju 18,7%, a u lipnju 17,1%). Daljnji trend ovisit će o tri važna politička procesa: unutarstranačka postizborna konsolidacija HDZ-a, uspješnost aktualne koalicije u nošenju s gospodarskim problemima te kreiranje stajališta i politika HDZ- a o važnim društvenim problemima, kaže se u priopćenju. Treća su stranka na ljestvici Hrvatski laburisti s potporom od 8,2 posto, dok je HNS na četvrtom mjestu sa 3, 9 posto.

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar u zemlji. Njega je izabralo 36,8 posto građana. Na drugom je mjestu bivši guverner Željko Rohatinski sa 9,5 posto, a na trećem premijer Milanović sa 6,6 posto.

Najneomiljeniji političar u Hrvatskoj je Radimir Čačić kojega je izabralo 28,3 posto građana. On je prošli mjesec s vrha istisnuo Ivu Sanadera koji se nalazi na drugom mjestu sa  27, 3 posto. Na trećem su mjestu ''svi političari''  sa 12, 2 posto. Karamarko je negativniji od Milanovića i nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice najneomiljenijih sa 6,4 posto, dok se Milanović nalazi na petom sa 5,7 posto.

– Vlada RH početkom kolovoza uživa potporu 40,7 posto hrvatskih građana, a Vladinu politiku ne podržava 42,3 posto građana uz 17 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je blagi porast među podržavateljima (0,5 posto), ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila (s tadašnjih 69,3 posto). Istovremeno, u proteklih se mjesec dana povećao i udio onih koji se protive Vladinim politikama (0,9 posto), a taj je porast posebno vidljiv u usporedbi s rezultatima iz veljače (kad je zabilježeno 17,4% protivnika politici Vlade RH), piše u priopćenju.

Događaj, odnosno tema mjeseca, prema istraživanju je gospodarska kriza. Nju je izabralo 20,1 posto građana i građanki. Na drugom su mjestu pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi sa 17, 7 posto. Požari se nalaze na trećem mjestu. Njih je izabralo 10,9 posto građana, a nedavna objava liste poreznih dužnika na četvrtom je mjestu sa 10, 4 posto.

Provedeno je i istraživanje o odnosu prema nedavno donesenom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji koji je izazvao žestoke reakcije javnosti, vjerskih zajednica i oporbe. – Zakon o MPO podupire 69,3% hrvatskih građana, dok njih 20,5 posto podržava stajalište HDZ-a i HBK (uz 10,2% onih koji nemaju stajalište o temi). Najučestalije prihvaćanje zakona bilježi se među biračima SDP-a (90%), HNS-a (86,7%), Hrvatskih laburista (80,6%), IDS-a (77,8%) i Ladonje (75%). Zanimljivo je da je natpolovična potpora Zakonu o MPO i među biračima stranaka čije se vodstvo žestoko protivilo zakonu (HSS 55%; HDZ 54,5%; HSP dr.A.Starčević 52,6%; HSP 52,4%). Ispodpolovična je potpora zabilježena među biračima HDSSB-a (43,5%), HGSS-a (40%) i Hrasta (25%), piše u priopćenju.

Komentara 46

MO
mojzagi
12:14 03.08.2012.

Kad ce se vidjeti njegovi radni pozitivni( rezultati) i bahatost nestati ,siguran sam da ce mu i popularnost poceti rasti.

Avatar marnie
marnie
12:14 03.08.2012.

Po toj anketi Tito bi bio najveći Hrvat čini mi se!

Avatar marnie
marnie
12:12 03.08.2012.

HRT navodi neku drugu brojku za Josipovića čini mi se 80 posto kao u Koreji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije