Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na čekanju

Čačić i Linić ne mogu u NO Ine dok Sabor ne izmijeni zakon

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Slavko Linic, Radimir Cacic.  Photo: Patrik Macek/Pixsell'
'Patrik Macek/PIXSELL'
11.04.2012.
u 09:31

Popravni ispit. Saborski zastupnici i drugi put u tri mjeseca morat će mijenjati isti zakon

Ministri Radimir Čačić i Slavko Linić još neko vrijeme neće ući u Nadzorni odbor Ine. Ali ne zbog prigovora Europske komisije, nego zbog hrvatskog zakona.

Ne prije svibnja

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima – pa tako i potpredsjedniku Vlade i ministru – izričito zabranjuje članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava.

Isti zakon propisivao je i obavezno provođenje javnih natječaja prije imenovanja članova uprava i NO-a tvrtka kojima je država vlasnik ili suvlasnik, sve do siječnja kada je saborska većina na prijedlog Vlade izglasovala izmjene zakona i poništila spomenutu odredbu. A zašto tada nije izbačen i stavak koji ministrima zabranjuje članstvo u NO-ima, naš izvor blizak Vladi kaže da ne zna. Moguće je da je premijer Zoran Milanović tek poslije odlučio u NO Ine postaviti svoje ministre. Kako god bilo, propao je plan prema kojemu su Linić i Čačić trebali biti predloženi za nove članove NO-a već na današnjoj sjednici Skupštine Ine.

– Svjesni smo tog problema. Stoga ćemo Saboru predložiti još jednu izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i ubaciti odredbu prema kojoj će u iznimnim slučajevima članovi Vlade moći biti u Nadzornim odborima tvrtki u kojima država ima vlasničke udjele – kaže naš izvor iz Vlade. Dodao je kako se može očekivati da će Sabor o spomenutim izmjenama zakona raspravljati u drugom ili trećem tjednu zasjedanja – znači početkom svibnja, budući da saborsko zasjedanje počinje 18. travnja.

Stoga se može očekivati da će ministri Radimir Čačić i Slavko Linić u Nadzorni odbor Ine ući tek u svibnju, nakon redovite sjednice Skupštine Ine.

Slabo investiraju

A o čemu će se razgovarati na današnjoj izvanrednoj skupštini Ine i poslije na sjednici NO-a, otkrio nam je jedan od hrvatskih članova u Nadzornom odboru.

– Na Skupštini će predstavnici MOL-a predložiti rotaciju jednog svog člana u NO-u, a na sjednici Nadzornog odbora Mađarima ću uputiti primjedbe na vrlo slabu realizaciju kapitalnih ulaganja. Od tri milijarde kuna koliko je ove godine planirano uložiti u modernizaciju rafinerija i benzinskih postaja, do sada je realizirano samo šest posto – kaže naš izvor.

Komentara 71

OB
obadius
09:43 11.04.2012.

Kreši struju nećeš u zatvor.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:37 11.04.2012.

Mene sam zanima što li koči mađarsko pravosuđe !?

Avatar Byker
Byker
17:44 11.04.2012.

Najviše volim ove teme o pederima samo kaj ovaj put nije riječ o sexualnoj orjentaciji nego o karakternoj osobini !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije