Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni projekt

Radimir Čačić najavio: Zagreb na Savi za 1,2 mlrd. eura

čačić (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/4
18.04.2012.
u 12:20

Projekt Zagreb na Savi predviđa gradnju triju hidroelektrana, rušenje nasipa i novi odteretni kanal Sava – Sava, što će osloboditi 3,5 milijuna kvadrata novih površina uz samu rijeku

Zagreb će na Savu izaći već 2017. godine, najavio je u srijedu prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Izlazak Zagreba na Savu njegov je prioritet, kazao je Čačić, predstavljajući projekt na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina koju je protekla dva dana u Zagrebu organizirao Filipović poslovno savjetovanje. Projekt o kojemu se u Zagrebu govori desetljećima napokon će, čini se, s novom Vladom RH dobiti konačne konture i promijeniti izgled hrvatske metropole.

– Prije tri dana dobio sam pismo Zagrebačke županije da se pokrene projekt Zagreb na Savi. Projekt su podržali i gradonačelnik Bandić i predsjednik Gradske skupštine (Davor Bernardić, op.a.) – kazao je Radimir Čačić.

I Bandić za projekt

Projekt Zagreb na Savi predviđa gradnju triju hidroelektrana, rušenje nasipa i novi odteretni kanal Sava – Sava, što će osloboditi 3,5 milijuna kvadrata novih površina uz samu rijeku. Od toga bi, prema Čačiću, milijun četvornih metara bila građevinska zona, 800.000 kvadrata bilo bi za sport i rekreaciju, a 1,7 milijuna četvornih metara ostaje za parkove i komunalnu infrastrukturu. Novi prostor od 350 hektara veći je od Donjeg grada omeđenog Ilicom, Vlaškom, Ulicom Republike Austrije, Heinzelovom i Branimirovom, koji ukupno ima nešto više od 300 ha. U tom prostoru najprije bi se gradile nove zgrade za Vladu i pravosudne institucije. Trenutačno Vlada ima urede razbacane na čak 188 lokacija u Zagrebu koji zajedno imaju 423 tisuće metara četvornih. Od 423 tisuće kvadrata, 345,5 tisuća je u vlasništvu države, a 68,5 tisuća kvadrata Vlada unajmljuje. Pravosudne institucije koriste 99 tisuća kvadrata, od čega je devet tisuća u zakupu. Ukupno država, kaže Čačić, godišnje potroši 5,3 milijuna eura na zakup. Čačić kaže da je Vladi dovoljno upola manje prostora – 230.000 kvadrata. A novac koji sada daje za zakup usmjerio bi se u financiranje projekta Zagreb na Savi koji bi se radio po modelu javno-privatnog partnerstva.

Godišnja korist 85 mlrd. eura

– Neće nas koštati de facto ništa, a dobit ćemo fenomenalne projekte i zamah gospodarstva. Imat ćemo interes onoga tko je preuzeo 350 ha da u idućih 15 godina stalno osmišljava nove sadržaje. Imovinskopravno sve je jasno jer je država vlasnik ovog prostora. Država već desetljećima nije razumjela ovu problematiku, a sada ju razumije i kreće u posao – kazao je ministar Čačić. Prema Čačićevoj projekciji, investicija Zagreb na Savi teška je 1,2 milijarde eura, a nominalna godišnja korist od nje bila bi 84,8 milijuna eura.

Precizirao je prvi potpredsjednik Vlade i rokove.

– Za idejno rješenje treba nam šest, a za studiju utjecaja na okoliš 12 mjeseci. Odteretni kanal i HE Prečko bit će gotovi do studenog 2015. Pogodite zašto? – kazao je Čačić i aludirao na održavanje parlamentarnih izbora za tri i pol godine. Dodao je da bi se Vlada na Savu mogla preseliti 2017.

Uzor Čačiću za spajanje rijeke i grada je španjolska Valencija. Tamo su ugledni svjetski arhitekti Norman Foster i Santiago Calatrava uredili rijeku i prostor oko nje pretvorili u dio u kojemu buja život. Slično Čačić očekuje i u Zagrebu.

– Očekujem da se kreiraju prostori koji će živjeti 24 sata na dan – zaključio je ministar Radimir Čačić

Komentara 56

TV
tiha voda
13:09 18.04.2012.

Gospodine Čačić, uspjeti ćete isto tako koliko su uspješne i Vaše tvrtke! Mene bi razveselilo da se Vi povučete iz Vlade.

AN
Antiflašist
12:48 18.04.2012.

Mozda drug prvi ipak moze pomoci rastu.Nek samo vrati dio duga (ukupno 427 milijuna kuna) koje je napravio kao direktor coninga, evo nek to bude 63 milijuna poreza i doprinisa koje nije platio drzavi. Zivo me zanima da li ce ga linic staviti na javnu listu duznika, njegovo ime bi svakako trebalo biti prvo na listi.

DU
Deleted user
12:41 18.04.2012.

Čačić bi bio kamen oko vrata svakoj garnituri na vlasti, neovisno o političkom predznaku jer je operiran od skromnosti. Onako veličanstveni zafrk macher iz građ. branše, pun sebe i bahat do boli... I na psihijatrijskom odjelu bi bio naporan kao pacijent!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije