Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10. godišnjica

Obama i Bush s milijunima Amerikanaca obilježili 11. rujna

obama, bush
AFP/PIXSELL
11.09.2011.
u 11:38

Sve glavne američke televizijske postaje prenosile su komemoraciju na kojoj su predstavnici obitelji čitali imena 2983 poginula

– Na desetu obljetnicu stravičnog napada oplakujemo izgubljene nevine živote i odajemo počast svim žrtvama, spasiteljima, vojnicima i njihovim obiteljima koji su našu zemlju učinili sigurnijom. Sjetimo se da je najgori teroristički napad u američkoj povijesti probudio najbolje u Amerikancima. Davali smo krv, volontirali, donirali odjeću, hranu i novac. U danima i tjednima nakon napada bili smo ujedinjeni kao nacija i pokušavali pomoći da se zemlja oporavi i krene naprijed. To je snaga naše zemlje i po tome je Amerika poznata u svijetu – poručio je danas predsjednik Obama s komemoracije u New Yorku na Ground Zerou, gdje je pročitao i poruke iz Biblije i nakon toga je minutom šutnje, točno u 8.46 sati obilježena deseta godišnjica od prvog udara otetog zrakoplova u sjeverni toranj zgrade Svjetskog trgovinskog centra.

Dirljiva atmosfera

Sve glavne američke televizijske postaje prenosile su komemoraciju na kojoj su predstavnici obitelji čitali imena 2983 poginula, što je bilo emocionalno dirljivo, pa je većina brisala suze.

"Prestao sam plakati prije deset godina kad mi je u Twinsima poginuo tata. Bilo mi je 13 godina. Teško je tata bez tebe, volio bih da si tu, da me učiš voziti, da idemo na pecanje zajedno, da kao nekada budemo svi skupa, mama, brat, ti i ja" – prisjetio se oca Peter Negron i rasplakao Lauru Bush, suprugu bivšeg američkog predsjednika Georga Busha, koji je uz Obamu sudjelovao na obilježavanju godišnjice napada. Kad je Bush počeo govoriti, začuli su se zvižduci iz publike, ali su brzo stali jer, kao što je naglasio gradonačelnik Bloomberg, "11. rujna je dan za sjećanje i molitvu, a ne za prepucavanja".

Grad kao da je stao

Današnje je jutro u New Yorku bilo nestvarno mirno, kao da je cijeli grad stao. Građani su pratili prijenose s komemoracije preko televizijskih ekrana, dok su na zgradama vijorile američke zastave. Zapaljene svijeće prekrile su grad, a gužva je bila samo na južnom dijelu Manhattana, no svi su strpljivo čekali posjet novom Memorijalnom centru gdje su izgrađena i dva bazena s najvećim umjetnim vodopadima u SAD. Posebno mjesto ima drvo kruške koje je uspjelo "preživjeti" ispod ruševina WTC-a, pa simbolizira američku izdržljivost i nastavak života u tom dijelu grada. Borba protiv terorizma postala je okosnica američke politike. Amerikanci nikada neće zaboraviti 11. rujna 2001.

Komentara 613

OB
-obrisani-
17:49 11.09.2011.

kolko kosta? .......... Uvijek ste vi zhidovi isti.

OB
-obrisani-
19:36 11.09.2011.

ma, on je provokator huška sve na svakoga

Avatar Gustav
Gustav
03:01 12.09.2011.

Eto PARADE !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije