Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2017. u 13:00

U prvom tjednu na dužnosti američkog predsjednika Donald Trump nanio je više štete ugledu i vrijednostima SAD-a nego ijedan njegov prethodnik. Bezočno laganje, zagovaranje mučenja pritvorenika, ugnjetavanje susjeda, poništavanje međunarodnih sporazuma... Sve je to uselilo u Bijelu kuću

Jedna vijest američkog satiričkog portala The Onion iz 2014. godine ovih je dana, iako i dalje samo u domeni crnog humora, aktualnija no ikad prije: “FBI je otkrio tajni plan Al-Qaide u kojem će se članovi te terorističke organizacije samo zavaliti na kauč i, ne radeći apsolutno ništa, gledati kolaps Sjedinjenih Američkih Država”.

Stvarnost, međutim, kao da sustiže i premašuje satiru. U prvom tjednu na dužnosti predsjednika SAD-a, Donald Trump nanio je vjerojatno više štete ugledu Amerike u svijetu nego ijedan njegov prethodnik kroz povijest. Promovirao je bezočno laganje u Bijeloj kući, rušeći tako američku vjerodostojnost. Počeo je ugnjetavati susjede. Poništava međunarodne sporazume. Zagovara mučenje kao legitiman oblik tretmana pritvorenika. Podržava ideju uvođenja vjerskih testova za došljake u “zemlju slobodnih”. 
To je sve bilo u prvih sedam dana vladanja.

A onda je osmog dana potpisao izvršnu uredbu kojom je započeo kaotičan vikend koji je nadbiskup u Chicagu, američki kardinal hrvatskih korijena Blaž Čupić, nazvao “mračnim trenutkom u američkoj povijesti”.

U deset dana vladanja, predsjednik Trump pretvorio je SAD od uzorne demokratske u mračnu autokratsku državu.

Pod izlikom borbe protiv terorizma, Trump je privremeno zabranio ulazak za državljane sedam pretežito muslimanskih zemalja Bliskog istoka i Afrike, iz kojih nije poznato da je ijedan njihov državljanin došao u SAD i izveo teroristički napad. Istovremeno, uredbom nije obuhvatio zemlje u kojima Trump osobno ima poslovni interes, a iz kojih je poznato da su dolazile osobe koje su izvele terorističke napade u SAD-u u novijoj povijesti. Takva borba protiv terorizma nema logike ne samo zato što ignorira činjenice iz prošlosti, nego i zato što zabrana ulaska muslimanima može dodatno radikalizirati potencijalno nasilne osobe koje su već unutar granica SAD-a i koje su rođeni Amerikanci (bilo je takvih terorističkih napada).

Europska unija mora biti ta koja će promovirati zapadne vrijednosti dok se one urušavaju u Washingtonu

Drugim riječima, Trumpova uredba može, umjesto otklanjanja terorističke opasnosti, potencirati terorističku opasnost za SAD. 
Trump je, sudeći prema izvješćima američkih medija, potpisao tako eksplozivnu uredbu bez uobičajene procedure pravnog savjetovanja s ministarstvom domovinske sigurnosti i drugim stručnim službama.

General John Kelly, kojeg je Trump odabrao za državnog tajnika zaduženog za domovinsku sigurnost, za potpisivanje uredbe saznao je iz televizijskih vijesti. Sviđali se nekome Trumpovi potezi ili ne, tako se ne vodi država. Tako se vodi karikatura od države, a Trump vrlo predano radi na tome da SAD pretvori upravo u to. Količina antiamerikanizma koju novi američki predsjednik može takvim ponašanjem izazvati diljem svijeta vrlo je opasna i za SAD, ali i za svijet.

Čak i zemlje kojima se Trumpovi potezi jedan dan sviđaju mogu se drugog dana probuditi uznemirene nekim drugim Trumpovim potezom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jedan dan je hvalio Trumpovu uredbu o izgradnji zida prema Meksiku, a drugi dan je shvatio da se Trumpova uredba o zabrani ulaska osobama iz 7 muslimanskih zemalja odnosi (barem se tako primjenjivala u prvim danima) i na oko 145.000 židova, izraelskih državljana, koji su rođeni u nekoj od tih 7 zemalja. 
 Neprijatelji Amerike, kao i oni koji su se našli s pogrešne strane povijesti u doba dok je američka politika promovirala demokraciju i zaštitu ljudskih prava, zaista mogu, kao u Onionovoj parodiji vijesti, mirno sjediti i čekati da američki predsjednik sam nanese štetu SAD-u od koje će oni imati koristi. 
Nije čudo da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, četnički vojvoda koji je osobno sudjelovao u agresiji na Hrvatsku a pretprošli tjedan govorio o spremnosti da ponovo ide u rat, prošli tjedan izjavljuje da “vrijeme radi za Srbiju” te da se u Srbiji mnogi ljudi vesele promjeni koju donosi Trump jer su Srbi “imali nevolja s dosadašnjim predsjednicima SAD-a i politikom SAD-a”.

U takvim, dramatično novim globalnim političkim okolnostima, Europska unija mora biti ta koja će promovirati zapadne vrijednosti dok se one urušavaju u Washingtonu. To je lakše reći nego ostvariti, posebno i stoga što je sama EU oslabljena paralelnim krizama, kao i stoga što Trump pokazuje namjeru da EU tretira kao metu koju treba uništiti. Da bi bila u stanju išta promovirati u svijetu, EU mora ostati snažna. U suprotnom, urušavanje zapadnih vrijednosti s obje strane Atlantika donijet će još puno “mračnih trenutaka u povijesti” o kojima govori čikaški nadbiskup.     

>> Predsjednik Donald Trump – Demolition Man

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
19:17 02.02.2017.

"Zapad" je urušio sve svoje vrijednosti onoga trena kad je dozvolio razvod bez krivnje i legalizirao ubijanje djece (pobačaj). Sve nakon toga samo su posljedice.

ZM
zmik
11:34 03.02.2017.

Autor ocito nema pojma o cemu pise. Popis zemalja na koje se odnosi zabrana napravljen za vrijeme Obamine administracije uz obrazlozenje da iz tih zemalja dolazi najveca prijetnja americkoj nacionalnoj sigurnosti. Te zemlje ne mogu ili ne zele dati vjerodostojne podatke o osobama koje traze americku vizu, te je zbog toga privremeno zabranjen ulazak u SAD njihovim drzavljanima. A da ta mjera nema veze s neprijateljskim odnosom prema muslimanima govori podatak da je drzavljanima najmnogoljudnijih muslimanskih zemalja, kao sto su Indonezija, Pakistan, Banglades i druge, i dalje dozvoljen ulazak u SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije