Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesta i posljednja

Brza brodica isporučena Supetru: 'Uspostavljamo sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu'

hitna brodica
Foto: Ministarstvo zdravstva
1/5
15.11.2023.
u 19:31

Ministar je kazao da se sljedeće godine nastavlja s daljom gradnjom i isporukama brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i očuvanja zdravlja građana i turista

Šesta, posljednja brodica pomorske hitne medicinske službe isporučena je danas Supetru na Braču čime je zaokružena ova medicinska flota na hrvatskoj obali - projekt ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna. 

- Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju i Šibeniku, a brzom brodicom na otoku Braču uspostavljamo sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu. Kada tome pridodamo kopnenu hitnu medicinsku službu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe, naši građani i posjetitelji će dobiti cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.  

Ministar je kazao da se sljedeće godine nastavlja s daljom gradnjom i isporukama brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i očuvanja zdravlja građana i turista.   

Uspješni završetak projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“ postignut je suradnjom Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilištu koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i najvećim vremenskim izazovima.

Ravnateljica HZHM Maja Grba-Bujević istaknula je da se sinergijskim djelovanjem brze brodice, postojeću zemaljsku hitnu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe pacijentima omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata".

VEZANI ČLANCI:

- Ujednačavanje dostupnosti zdravstvene skrbi bez obzira na udaljenost lokacija dodatno postižemo EU projektom Telecordis u sklopu kojeg stvaramo telemedicinsku mrežu kako bismo omogućili pacijentima kardiološke dijagnostičke usluge na 'kućnom pragu'. Primjerice, za 24 satno mjerenje holtera tlaka ili snimanja srca nije potrebno putovati u udaljene bolničke zdravstvene ustanove nego se pretrage i nalazi mogu ostvariti u domovima zdravlja putem telemedicine. Takvom zdravstvenom uslugom iznova podcrtavamo našu orijentiranost prema zdravlju i dugovječnosti naših građana i usmjerenost prema daljnjem provođenju sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu - zaključio je ministar Beroš. 

Komentara 1

DU
Deleted user
22:23 15.11.2023.

samo jedan osvrt na ovu nepotopivu brodicu. naime namjena joj je da hitno preveze bolesnika na kopno? sta nepotopivost ima sa time. Pa nece valjda hitnog bolesnika staviti u brodicu koja ce sat vremena udarati u valove i nepotopljena stici u zadar ili split. pa tog bolesnika ako ne ubije bolest ubit ce ga ta brodica .ako je ljepo vreme svaka cast brza i sigurna pomoc i povezanost sa obalom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije