Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenik EK:

Bruxelles ima tajni plan u slučaju izlaska Grčke iz eurozone

'Karel De Gucht  commissioner for trade  arrives for the College Seminar meeting at the African Museum in Tervuren near  Brussels, Belgium on 2011-08-31  The Commissioners gather to plan the 2012 agen
'Wiktor Dabkowski'
18.05.2012.
u 20:21

– Danas u Europskoj središnjoj banci (ECB) i Europskoj komisiji postoje službe koje rade na scenarijima za slučaj da Grčka ne uspije – rekao je Karel De Gucht

Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht prvi je dužnosnik Komisije koji je javno priznao da EU radi na scenariju spašavanja eurozone u slučaju izlaska Grčke.

– Prije godinu i pol postojala bi opasnost od domino efekta. Ali danas u Europskoj središnjoj banci (ECB) i Europskoj komisiji postoje službe koje rade na scenarijima za slučaj da Grčka ne uspije – rekao je Karel De Gucht u razgovoru za belgijski list De Standaard.

Strah od stampeda

Svi europski dužnosnici govore kako žele da Grčka ostane u eurozoni, ali to neće biti moguće ako Grci na novim izborima ponovno odaberu stranke koje žele odustati od reformi. Europski povjerenik za trgovinu, međutim, prvi je koji je rekao da se potajno rade planovi za slučaj opasnosti, koji bi se primijenili čim bude objavljen grčki izlazak iz eura.

Svakim se danom sve više država i financijskih institucija priprema za sve izgledniji scenarij grčkog napuštanja eura. A priprema li se na to i Grčka? Bude li morala napustiti euro i tiskati svoju novu valutu, možda bi već danas morali razmišljati o tome kako tehnički izvesti taj komplicirani proces. Naručivanje, izrada, tiskanje i dostavljanje novčanica proces je koji traje mjesecima, kažu stručnjaci. Grčke vlasti možda već rade nešto po tom pitanju, ali – ako i rade – to bi sigurno željele držati u najstrožoj tajnosti. Kad bi procurila informacija da su naručili tiskanje nove valute, to bi moglo izazvati još veću paniku i stampedo u bankama, u kojima bi grčki građani i poduzeća željeli povući sav svoj novac dok još postoji euro.

Londonski list The Times objavio je da tiskara novca De La Rue, koja izrađuje valute za više od 150 zemalja diljem svijeta, priprema svoje zaposlenike i proizvodne kapacitete ako u sljedećim tjednima ili mjesecima dobiju narudžbu da tiskaju novu grčku drahmu. Ta tvrtka tiskala je i staru drahmu. Prema informacijama Timesa, potrebno je šest mjeseci za dizajniranje i tiskanje novčanica s modernom zaštitom protiv krivotvorenja.

Sigurnosni rizik

Ako euro u Grčkoj za manje od šest mjeseci prestane biti platežno sredstvo, i ako grčke vlasti dosad nisu počele pripreme za taj proces, moglo bi se dogoditi da Grčka na brzinu tiska manje kvalitetne novčanice ili neku vrstu vaučera. Ali to bi, vjerojatno, još više povećalo paniku i stvorilo još veći rizik jer bi se pojavili krivotvoritelji. Policija i vojska koji bi u takvom mogućem kaosu trebali održavati red i mir bili bi demotivirani jer ni sami, vjerojatno, ne bi bili plaćeni za to što rade. Grčka bi, naime, jednostavno ostala bez novca za plaće javnom sektoru.

Komentara 22

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:16 18.05.2012.

koji ste vi ... spremni ste finanirati još nekoliko izbora u grčkoj dok se ne izabere analna vlada koja će biti spremna sljedećih 30 godina plaćati samo kamate , briga vas za grke vama su važne samo njemačke i francuske banke...

AA
aabbcc
21:25 18.05.2012.

ima tajni plan u slučaju izlaska Grčke .... ________________________________ Sada tek znate koliko sete bili naivni na referendumu za EU. Placu za Grcima a RH kao ucjenjuju. Prvi eferendum u RH je trebao propasti pa neka im teku suze za novom zrtvom...

IR
irani
20:32 18.05.2012.

Naravno, treba biti spreman za brzu reakciju na svaku novu situaciju, jer Grci se prepucavaju i nadmudruju umjesto da se prime rjesavanja svojih problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije