Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijeće odlučilo

Bruno Kovačević: Na HTV ću uvesti red, rad i disciplinu

bruno kovačević (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
24.11.2011.
u 12:18

– Dnevnik HTV-a jednak je podgrijanoj juhi. Tko želi treći put u jednoj večeri slušati iste informacije – pita se novi urednik Kovačević

S mjesta urednika Sportskog programa na mjesto glavnog urednika Hrvatske televizije sjest će Bruno Kovačević kojeg je Programsko vijeće na jučerašnjoj maratonskoj sjednici potvrdilo s tijesnim rezultatom: šest vijećničkih glasova za i pet protiv. Vladimir Kumbrija, novinar s dugogodišnjom radijskom praksom, nije imenovan za glavnog urednika Hrvatskog radija. Njih su dvojica, nakon intervjua svih kandidata s Upravom i podrške kreativnog osoblja, jedini imali prilike pred vijećem braniti svoje koncepte.

Dva sata znojenja  

Puna dva sata znojio se Kovačević pred članovima Programskog vijeća objašnjavajući im svoj koncept rada i odgovarajući na njihova pitanja te objašnjavajući na kakve je niske grane spala gledanost nacionalne televizije. Potkovao se novi glavni urednik i postocima gledanosti, podacima koliko Hrvati vremena provode pred malim ekranima, ali i podsjetio na to da tijekom svoje novinarske prakse nije pokupio ni jednu mrlju, a potpisao je projekte vrijedne 85 milijuna eura, upravljao stotinama ljudi...  

– U 200 dana namjeravam provesti pedeset ciljeva, a oni su upućeni na adrese urednika, producenata i novinara od kojih želim izvući najbolje. Gledanost nam nisu uzeli, nego smo je izgubili i to treba promijeniti, a rješenje je – rad. Ono što mene zanima jest red, rad i disciplina te urednici i novinari koji će na posao dolaziti u 9 sati – rezolutan je bio Kovačević. 

Nova imena i transferi? 

– Na Prisavlju ima ljudi koji dolaze na posao, ali nakon toga odlaze na plac, šetati psa, a to nam neće nam vratiti gledanost. Upravo zato u iduća ću dva mjeseca dovesti desetak vrhunskih novinara iz drugih medija, a dosadašnji urednički kadar ‘'osvježiti'’ novim ljudima koji su godinama zanemareni. Neće se moći dogoditi da novinar s ceste dođe na televiziju i razvlači dijalekt ili govori u slengu – takvima nema mjesta na ekranu HTV-a – najavio je Kovačević dodajući da je spreman okupiti tim koji će HTV dovesti na poziciju koju su izgubili, i to do 2013. godine, a gledanost sa 25 vratiti na 40 već do kraja 2012. godine.  

Na pitanje kako to namjerava izvesti s obzirom na to da na Prisavlju ima viška zaposlenih, odgovorio je da vjeruje da će s Upravom naći zajednički jezik o tome dijelu svog programa.

– Urednike neću birati prema osobnom odnosu ili simpatijama, već prema njihovu radu.  O  imenima još ne želim govoriti – rekao je Kovačević napominjući da neće doći u paketu te kako među kolegama nema revanšizma, pa ni među protukandidatima za glavnog urednika s kojima svakodnevno surađuje. Među suradnike namjerava dovesti barem jednu osobu iz Sportskog programa jer, kaže, sportaši rade 152 sata tjedno, a neki kolege ni 40. 

– Želim raditi s ljudima koji su brzi i kreativni, koji su spremni biti na poslu u 9 ujutro, analizirati pogreške iz prošlog dana i raditi bolje. Podršku za to dalo mi je 52 posto kreativnog osoblja, a glasovalo je čak 62 posto, dok je za kolegicu Hloverku glasovati izašlo svega, podsjetit ću, 36 posto ljudi.

Ante Tomić: Kada čujem red, rad i disciplina, ja se osjećam kao u koncentracijskom logoru. Ako je to vaša uređivačka vizija, ja se s njom ne slažem. Mislim da bi uredniku trebali biti važniji kreativnost i potencijal novinara.

Viktorija Car: Željela bih da mi objasnite koje su to po vama temeljne vrijednosti hrvatskog društva te koje su vas se vanjske produkcije posljednjih desetak godina dojmile? Jeste li u ikakvom poslovnom ili interesnom odnosu sa Sportskom akademijom? Jeste li promovirali skijanje dok ste bili dopredsjednik Skijaškog saveza i djelatnik HTV-a istovremeno?

Sanja Ivić: Dajem neopozivu ostavku jer ovo je smiješno. Pa kandidat kojeg Uprava nije predložila, Duško Radić, šetao je okolo i lobirao. Vijeće se raspalo na dvije struje. Smatram da izbor Brune Kovačevića nije dobar, a Uprava HRT-a išla je linijom manjeg otpora, dok je situacija s Kumbrijom bila potpuno drugačija. Ja se više ne vidim u tom radu – rezolutna je bila Sanja Ivić napuštajući sjednicu. 

Zoran Šprajc: Kolegi Kovačeviću želim svu sreću, a što se tiče Dnevnika i hladne juhe, pa neka napravi od njega vruću čorbu

Na rubu skandala

Vladimir Kumbrija, dugogodišnji ‘'radijski čovjek'’, autor najslušanijih radijskih emisija, urednik omiljen među kolegama, koji je prošao sve stube rada na radiju,  nije potvrđen za glavnog urednika Hrvatskog radija. Sa sedam glasova protiv i četiri za Programsko vijeće HRT-a nije mu dalo povjerenje iako se na Prisavlju čulo da je upravo on jedni pravi izbor za Hrvatski radio. Kumbrija je dobio čak 75% podrške novinara, no to, čini se, ipak nije bilo dovoljno da uvjeri članove vijeća koji su tajno glasovali. Član uprave HR-a Zoran Mihajlović, koji je Kumbriju predstavljao Vijeću, rekao je: – Ispričavam se u kolegi s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji drži do svog osobnog i profesionalnog habitusa. Mislim da bi vijećnici o tome trebali preispitati svoja mišljenja – rekao je Mihajlović. Burno je reagirala i članica vijeća Sonja Ivić demonstrativno napustivši vijeće.

Komentara 101

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:15 24.11.2011.

Čim je Tomić ...protiv...ja sam za.

TO
Toni12345
17:16 24.11.2011.

24.11.2011. u 17:13h Karoje je napisao/la: ---- Hehehehe, što imaš protiv Epimena? :D

TO
Toni12345
17:15 24.11.2011.

24.11.2011. u 17:02h Karoje je napisao/la: --- Nemam ništa protiv žene, ali ona i Bilić nisu za televiziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije