Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga o zdravlju

Brucoši u kratko vrijeme nakupe i do 15 kilograma

'10.05.2012., Sveti Martina na Muri- U toplicama Sv Martin na Muri u tijeku je Humanijada studenata medicine. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
12.05.2012.
u 13:40

Cilj je petodnevnog druženja upravo promicanje zdravih životnih navika među studentima. Projekt su osmislili u SportMEF-u, udruzi studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu

- Najteže je održati težinu na prvoj godini. U mjesec i pol dobio sam sigurno deset kilograma. Pravni fakultet nema tjelesnu kulturu, pa sportske aktivnosti ovise o volji studenata. Na prvoj godini sve se svodi na učenje, jedeš u studentskoj menzi i samo skupljaš kile - kaže Igor Ivković iz Donjeg Pustakovca, student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

On s kolegama sudjeluje u organizaciji Humanijade 2012., sportsko-edukativne manifestacije koja je u Spa & golf resortu Sveti Martin okupila 320 studenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Cilj je petodnevnog druženja upravo promicanje zdravih životnih navika među studentima. Projekt su osmislili u SportMEF-u, udruzi studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

- Kao studenti medicine i budući liječnici ukazujemo na to koliko su kretanje i prehrana važni za zdrav život. Svoje dvije velike ljubavi spojili smo u jedno. Prva je ljubav prema medicini, koja nije zanimanje već poziv, a drga je sport - dodaje Ivan Štironja iz SportMEF-a. Organiziraju edukacije za mlađe i starije uzraste studenata, sportske igre, predavanja, a jedan od najmasovnijih oblika druženja je i Humanijada. Lani je okupila 260, a ove godine čak 320 studenata.

I Ivan priznaje da je na prvoj godini fakulteta dobio nekoliko kila viška. - U srednjoj školi dobiješ za naučiti 30 stranica, pa znaš nekad iz toga raditi probleme, a na prvoj godini faksa moraš za ispit naučiti cijelu knjigu. Sjediš, jedeš i debljaš se. S domaće raznolike hrane dođeš na prženu, koja je kaloričnija. No, oko treće ili četvrte godine, kad uhvatiš ritam, počneš više brinuti o zdravlju - pojašnjava.

O problemu s kilama govori i Leona Šupljika Gabelica, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu. - Neke brucošice prve godine nakupe od 10 do 15 kilograma težine - napominje. Jedna od nezdravih navika su cigarete.

- I ja sam pušila do treće godine. Onda sam došla na patologiju i vidjela kako izgledaju pluća pušača. Duhan mi se odmah zgradio i napon toga više nikad nisam zapalila - kaže. Na Humanijadi studenti u Međimurju studenti su imali priliku degustirati i vina. Među šest sorata svatko je našao svog favoriti. No, ne propuštaju napomenuti - piti treba umjereno.

Komentara 2

Avatar flegmatik
flegmatik
18:20 12.05.2012.

Manje jesti!

VI
vital
10:03 13.05.2012.

nakupit ćeš ti nakon faksa kad ne budeš imao gdje raditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije