Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukcesija

Brozovi nasljednici imaju pravo na 'Titovu vilu' u Sloveniji?

tito
Boris Ščitar/PIXSELL
24.06.2013.
u 08:03

Nasljednici dinastije Karađorđević očekuju povrat dvorca Brdo kod Kranja, na čijem je zemljištu i "Titova vila" sagrađena 1964.

Nasljednici dinastije Karađorđević očekuju povrat dvorca Brdo kod Kranja i u Sloveniji će početi obnovljeni postupak vezan za imovinu u Sloveniji ove srpske dinastije. No, kako pišu beogradske Večernje novosti, ako Karađorđevići dobiju sudski spor i bude im vraćen dvorac kod Kranja, dio bi mogli dobiti i nasljednici Josipa Broza jer je na zemljištu ovog dvorca i "Titova vila" sagrađena 1964.

Prema objašnjenju Olivera Antića, predstavnika Srbije u Mješovitom komitetu za pitanja sukcesije, dvorac nije sporan jer on je privatna imovina i pripada Karađorđevićima, ali situacija oko "Titove vile" još je maglovita s obzirom na to da nije utvrđen pravni status ove nekretnine.

– Ako se dokaže da je u pitanju privatna imovina, maršalovi će je nasljednici moći potraživati u ostavinskom postupku. Ako se pokaže da je vila sagrađena nekadašnjim saveznim, odnosno jugoslavenskim novcem, ona bi mogla postati predmet sukcesije – objasnio je Antić, a pravna zastupnica Titova sina Miše i unuke Zlatice, beogradska odvjetnica Violeta Kočić Mitaček potvrdila je za Novosti da vila kod Kranja još nije tražena, ali ju je Mišo Broz spominjao i za nju su zainteresirani nasljednici.

– Za sada smo tražili da u ostavinsku masu uđe samo ono što bi se trebalo nalaziti u Srbiji, a za ostale bivše jugoslavenske republike ćemo vidjeti – rekla je zastupnica Miše i Zlatice Broz.

>>Titovi nasljednici traže na uvid popis stvari pronađenih u sefu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije