Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar mrsić:

Broj ozlijeđenih na poslu raste posljednjih osam godina

mirando mrsić (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
03.08.2012.
u 15:10

Prošle je godine od 1,37 milijuna zaposlenih nešto više od osamnaest tisuća doživjelo ozljedu na radu, a 41 osoba je poginula

Ministar rada Mirando Mrsić predstavio je novi Zakon o zaštiti na radu kojim će se olakšati i pojeftiniti papirologija i procedura, a broj propisa kojim je regulirano to područje smanjit će se sa pedeset na dvadesetak. Iduće godine osnovat će i Zavod za zaštitu na radu koji će poslodavcima stručno pomagati. Ministra Mrsića brine što broj ozljeda na radu raste od 2004. godine.

– Ne znamo to objasniti, je li stvar u boljem prikazivanju podataka ili je oslabila zaštita. Previše je i profesionalnih bolesti – kazao je napominjući da je područje zaštite na radu dobro regulirano još od vremena Jugoslavije.

Prošle je godine od 1,37 milijuna zaposlenih nešto više od osamnaest tisuća doživjelo ozljedu na radu, a 41 osoba je poginula. Najviše je smrtnih slučajeva u građevinarstvu i šumarstvu. Javna rasprava o Zakonu trajat će do kraja rujna.

Ključne riječi

Komentara 2

ZV
zvocalo
15:49 03.08.2012.

Ministar se pravi lud. Pa sasvim je jasno da je pala razina zaštite na radu. Jer provođenje propisa o zaštiti na radu iziskuje novac, koji je pak bolje utrošiti na dobar auto nego na tamo nekog bijednog radnika. Inspekcije nerade a i što odrade većinom gazda uspije srediti putem veza i vezica. A radnici nemaju izbora ili rizikovati ozljedu ili biro za zapošljavanje. Pogledajte samo skele u građevini pa još ih ima iz doba Marije Terezije.

XP
xPhoto
16:27 03.08.2012.

Zanimljivom, a svaki poslodavac je mogao primijetiti kakve se sve nebuloze uvode vezane za zaštitu na radu i kako neke firme okreću masnu lovu na tim debilanama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije