Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RAT BEZ MILOSTI'

Broj mrtvih u napadima na pojas Gaze dosegnuo 345

29.12.2008.
u 12:31

Broj poginulih u trodnevnim izraelskim zračnim napadima na Gazu dosegnuo je 345, objavili su u ponedjeljak liječnički izvori, prenose agencije. Prema riječima šefa hitne službe u Gazi Muawia Hassaneina, ranjeno je više od 1.600 osoba, prenosi agencija dpa.

Broj žrtava porastao je nakon što je najmanje sedam osoba poginulo, a više desetaka ranjeno u dva zračna napada na automobil i zgradu u sjevernom dijelu Gaze. Ove šokantne brojke učinile su ovaj sukob najkrvavijim u tom području u nekoliko desetljeća.

Američki predsjednik na odlasku George Bush odmara se na ranču u Teksasu, no preko glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost poručuje da Hamas mora prestati s raketnim napadima na izraelske gradove i pristati na održiv i trajan prekid vatre kako bi nasilje u pojasu Gaze prestalo.

U napadima tijekom noći ubijeno šestero djece i jedan aktivist Hamasa

Svjedočanstvo iz Gaze: Helikopteri i zrakoplovi F16 razaraju sve

Izrael napao Gazu

Izrael je ofenzivu počeo u subotu nešto prije podneva gađajući mete islamističkog pokreta Hamas, koji je nešto prije odlučio prekinuti primirje i počeo raketirati gradove i sela južnog Izraela.

'Sveopći rat protiv Hamasa'
"Ovo je sveopći rat protiv Hamasa i njemu sličnih", izjavio je izraelski ministar obrane Ehud Barak u parlamentu. Izrael je odlučio proširiti popis ciljeva na institucije Hamasove vlade, pa su zrakoplovi raketirali zgradu ministarstva unutarnjih poslova, nadležnog za 13 tisuća pripadnika Hamasovih snaga sigurnosti. Zgrada je prije toga evakuirana i nije bilo žrtava.

Izrael je uključen u "rat bez milosti" protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, potvrdio je Barak.

- Nemamo ništa protiv stanovnika Gaze, ali uključeni smo u rat bez milosti protiv Hamasa i njegovih saveznika - izjavio je Barak.

U napadima Hamasa poginula dva Izraelca
- Suzdržanost koju smo pokazali je izvor snage. Mi se borimo s moralnom prednošću. Oni namjerno pucaju na civile. Mi ciljamo teroriste i izbjegavamo koliko god je to moguće civile dok se Hamasovci namjerno skrivaju među civilima - dodao je ministar obrane, izražavajući žaljenje zbog civilnih žrtava izraelskih napada.

Izrael u 'ratu bez milosti'
Izraelske zračne snage u ponedjeljak su treći dan zaredom bombardirali Gazu, a tijekom noći pogođeno je četrdesetak Hamasovih položaja. Šrapneli su ulazili i u civilne kuće pri čemu je poginulo pet djevojčica jedne obitelji, od kojih je najmlađa imala 4 a najstarija 15 godina.

Veliki broj tenkova, vojnih vozila i autobusa s izraelskim vojnicima nalazi se na granici pojasa Gaze i Izraela te očevici smatraju da bi uskoro moglo doći i do kopnenog napada. Izraelska vojska je područje oko Gaze proglasila "zatvorenom vojnom zonom", što znači da u nju ne mogu ući civili.

Bolnički izvori u Gazi upozoravaju da u bolnicama više nema slobodnih kreveta, a prepune su i mrtvačnice.

U napadima Hamasa poginula dva Izraelca
U odgovoru na zračne napade, Hamasovi borci ispalili su salvu projektila u izraelski grad Ashkelon, pri čemu je poginula jedna osoba, ukupno druga s izraelske strane od početka napada na Gazu.

Izraelski zrakoplovi uništili su i laboratorijski kompleks na Islamskom sveučilištu, instituciju koja je važni kulturni simbol u Gazi, a u jednom napadu ubijen je lokalni zapovjednik Islamskog džihada, tri pripadnika te skupine i jedno dijete dok su stajali na ulici.

Glavni palestinski pregovarač Ahmed Qurie rekao je u ponedjeljak da su mirovni pregovori s Izraelom, koji se vode pod pokroviteljstvom SAD-a, trenutačno "na ledu" zbog izraelske ofenzive u pojasu Gaze.

- Nema pregovora, niti će ih biti dok nas napadaju - rekao je Qurie novinarima.

Glasnogovornik izraelskog premijer Ehuda Olmerta Mark Regev najavio je pak kako će ofenziva trajati dve dok stanovnici južnog Izraela više neće "živjeti u strahu od stalnih napada projektila", a glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum pozvao je palestinske frakcije na korištenje "svih mogućih sredstava" protiv Izraela, uključujući "operacije mučeništva", aludirajući na samoubilačke bombaške napade u palestinskoj pobuni koja je izbila 2000., ali se u međuvremenu ugasila. (Hina)


Ban Ki-moon osudio pretjeranu uporabu sile Izraela

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je osudio eskalaciju nasilja u Gazi kao "neprihvatljivu", pripisujući odgovornost za eskalaciju "raketnim napadima militanata Hamasa" i "pretjeranoj uporabi sile" od strane Izraela. "Duboko sam pogođen sadašnjom eskalacijom nasilja unutar i oko Gaze, to je neprihvatljivo. Opetovano sam osuđivao raketne napade militanata Hamasa protiv Izraela. Priznajući pravo Izraela da se brani, također osuđujem pretjeranu uporabu sile od strane Izraela u Gazi", rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku. (h)


Sve o napadu na pojas Gaze

Zašto je Izrael odlučio baš sada napasti pojas Gaze?
Za veljaču su zakazani izbori u Izraelu, pa premijer Olmert, pod izlikom raketiranja izraelskih gradova, pokušava ispuniti obećanja da će Hamas ukloniti s vlasti, što mu dosad nije polazilo za rukom.

Zašto je propalo primirje koje je trajalo punih šest mjeseci?
Hamasov uvjet za obnovu primirja bio je da Izrael ukine blokadu pojasa Gaze koja je prouzročila potpuni gospodarski kolaps i humanitarnu katastrofu. Izrael na to nije pristao.

Kakve će biti posljedice izraelskog napada na pojas Gaze?
Već sada u arapskom svijetu raste antiizraelsko i antiameričko raspoloženje, a jačat će i pritisak da predsjednik Abbas prekine pregovore s Izraelom. George Bush neće reagirati i Barack Obama dobit će usijani krumpir na samom startu.

Što će se događati u idućem razdoblju i kakva je sudbina pojasa Gaze?
Kopnena ofenziva mogla bi obnoviti izraelsku okupaciju koja je trajala od 1967. do 2005. Cilj bi bilo uništavanje Hamasovih pogona za proizvodnju oružja. No, postoji i mišljenje da bi u ofenzivi Izrael mogao imati previše nepotrebnih žrtava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije